Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Φτώχεια σε παγκόσμια μετάδοση. ''Γιατί φτώχεια;''. Την απάντηση θα δώσουν 62 τηλεοπτικά δίκτυα που εκπέμπουν σε 180 χώρες.


Θα μπορούσε να ακουστεί σαν αθώα παιδική ερώτηση... «Γιατί φτώχεια;» Την απάντηση σε αυτό το παγκόσμιο ερώτημα θα επιχειρήσουν να δώσουν 62 τηλεοπτικά δίκτυα που εκπέμπουν σε 180 χώρες. Το «Why poverty», όπως είναι ο διεθνής τίτλος του, είναι ένα πρόγραμμα παγκόσμιου βεληνεκούς, το οποίο πρόκειται να μεταδοθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο ταυτόχρονα σε όλην την υφήλιο μέσω τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και Ιντερνετ. 


Από το βρετανικό BBC έως το αμερικανικό PBS και το ιαπωνικό ΝΗΚ θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη σε επίπεδο μετάδοσης τηλεοπτική συνεργασία που έγινε ποτέ και υπολογίζεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον 500.000.000 ανθρώπων!

Από τη μεγάλη αυτή τηλεοπτική διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείψει η ΕΡΤ. Για μια ολόκληρη εβδομάδα του Νοεμβρίου όλα τα κανάλια θα προβάλουν οκτώ ωριαία θεματικά ντοκιμαντέρ και 30 ταινίες μικρού μήκους, ενώ μια ευρεία διαδικτυακή συζήτηση θα ανοίξει σχετικά με το θέμα. Ολα τα ντοκιμαντέρ φέρουν την υπογραφή διακεκριμένων σκηνοθετών όπως το «Park Avenue: money, power and the american dream» του Αμερικανού Αλξ Γκόμπνεϊ, δημιουργού του πολυβραβευμένου φιλμ «Enron, καρχαρίες στο δωμάτιο».
Τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνονται οι ταινίες αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών, που αποτελεί μοναδική διέξοδο από τη φτώχεια, τη θνησιμότητα των μωρών σε περιοχές όπως η Σιέρα Λεόνε και η Καμπότζη, την κοινωνική ανισότητα, τη διαφθορά, την εκπαίδευση γυναικών χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, ώστε να αποκτήσουν ένα εφόδιο στον δρόμο προς την εργασία, και τα αποτελέσματα των πολέμων.

Διεθνούς φήμης προσωπικότητες όπως οι τραγουδιστές Μπομπ Γκέλντοφ και Μπόνο έχουν αναλάβει δράση ενάντια στη φτώχεια. Στο ντοκιμαντέρ «Give us the money» οι καλλιτέχνες καθώς και ο Μπίλι Γκέιτς μιλούν για τα «παιχνίδια» που παίζονται για το πού και πώς διαχέονται τα χρήματα που συγκεντρώνουν προς βοήθεια από τις συναυλίες τους και τις φιλανθρωπικές τους δράσεις.

Στόχος του τηλεοπτικού αυτού προγράμματος είναι να αποτελέσει υλικό για σκέψη και να εμπνεύσει τον κόσμο να βρει λύση, καθώς και να παρακινήσει τους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε τέτοιου είδους θέματα. Η διεθνής αυτή τηλεοπτική πρωτοβουλία γίνεται στο πλαίσιο του παγκόσμιου αφιερώματος που είχε μεταδοθεί το 2007 από την ΕΤ1 και από ακόμη 40 τηλεοπτικά δίκτυα με τίτλο «Δημοκρατία, γιατί;» («Why democracy?»).

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: