Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Ο Νίκος και το κοπάδι του | Μια ζωή αφιερωμένη στα ζώα

 Βουνίσια κτηνοτροφία: Μια μάχη για επιβίωση.

Στον Γαύρο της Ευρυτανίας, ζει ο Νίκος, ένας κτηνοτρόφος που αφιέρωσε τη ζωή του στη φροντίδα των ζώων και στην παραδοσιακή κτηνοτροφία. Γαλουχημένος από μικρός σε αυτό το επάγγελμα, ο Νίκος κληρονόμησε την αγάπη για τα πρόβατα από τους γονείς του, συνεχίζοντας με αφοσίωση την οικογενειακή παράδοση.

Η καθημερινότητά του Νίκου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κοπάδι του. Από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, βρίσκεται δίπλα στα ζώα του, φροντίζοντας για τις ανάγκες τους, διασφαλίζοντας την τροφή και την υγεία τους. Η εργασία του απαιτεί σωματική δύναμη, υπομονή και αστείρευτη αγάπη για τα ζώα, στοιχεία που ο Νίκος διαθέτει σε αφθονία.
Παρότι ο Νίκος αγαπάει τον τρόπο ζωής του, εκφράζει εύλογα προβληματισμούς για το μέλλον της κτηνοτροφίας. Η σκληρή δουλειά, οι πολλές ώρες εργασίας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εύλογα αποθαρρύνουν τους νέους από το να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα.

Επιπλέον, ο Νίκος νιώθει ότι η πολιτεία έχει αφήσει τους κτηνοτρόφους στο έλεος της μοίρας. Η έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης, σε συνδυασμό με τα διογκούμενα προβλήματα, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την επιβίωση του κλάδου.
Παρ' όλα αυτά, ο Νίκος παραμένει αισιόδοξος και ακλόνητος στην απόφασή του να συνεχίσει. Η αγάπη του για τον τόπο του, τα ζώα και την παράδοση τον ωθούν να αγωνίζεται καθημερινά, διατηρώντας ζωντανή την κτηνοτροφική τέχνη.
Η ιστορία του Νίκου αποτελεί ύμνο στην αφοσίωση, την αγάπη για τη φύση και την ειλικρινή προσπάθεια διατήρησης των παραδοσιακών αξιών. Ο Νίκος, ένας παραδοσιακός κτηνοτρόφος, υψώνει το ανάστημά του απέναντι στις δυσκολίες, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Παραγωγή: Greek Village Life


Δεν υπάρχουν σχόλια: