Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Λεπιανά 'Αρτας. Απολαύστε τα video και τις φωτογραφίες



Απολαύστε τα video







Σημείωση ROMIANEWS: Όλα τα παραπάνω βίντεο δεν είναι δικά μας αλλά έχουν αλιευθεί από το You Tube, όπως επίσης και τα  στοιχεία  που ακολουθούν τα έχουμε βρει  από το διαδίκτυο

Τα Λεπιανά είναι χωριό της Ηπείρου στο Νομό Άρτας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, πρώην Δήμο Αγνάντων (Δ.Δ.Λεπιανών). Το χωριό αρχίζει απ'τα Τζουμέρκα και φτάνει μέχρι τον Άραχθο ποταμό. Έχει πληθυσμό 443 κατοίκους(βάσει πρόσφατης απογραφής). Έχει τέσσερις οικισμούς, το κέντρο του χωριού, τον Μακρύκαμπο, τη Λίρζα και τα Χουλιαρέϊκα. Όλα τα σπίτια του, λιθόχτιστα, είναι βυθισμένα στο καταπράσινο χρώμα της πλούσιας βλάστησης. Έχει πολλές πηγές με δροσερό και υγιεινό νερό καθώς επίσης και μέρη για ξεκούραση, περπάτημα και κάθε άλλου είδους δραστηριότητες.
Θέση Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ. ανάμεσα από τη Μικροσπηλιά και τη Ράμια, και απέχει από την Άρτα 48 χλμ. (μέσω Ροδαυγής-Γέφυρα Τζαρή), 62 χλμ. (μέσω Ροδαυγής-Γέφυρα Πλάκας) και 70,5 χλμ. (μέσω Πέτα Άρτας-Ράμιας).














Ιστορία
 Το χωριό πρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση πολλά χρόνια προ της ανεγέρσεως του Ναού της Υπαπαντής. Κι αυτό αν λάβουμε υπόψιν τη χρονολογία 1415 που είναι χαραγμένη σε γωνιόλιθο της ΝΑ πλευράς του ναού. Η ονομασία του είναι επιλογή της Επιτροπής Τοπωνυμιών Νομού Άρτας του έτους 1927, η οποία συστήθηκε με το Διάταγμα μεταξύ έξι (6) ονομάτων (Λιπιανά, Λεπιανά, Λειπιανά, Λετιανά, Λετινά) που είχε το χωριό σε διάφορες εποχές, επέλεξε την ονομασία Λεπιανά. Το χωριό και κυρίως τα διώροφο πέτρινα σπίτια υπέστησαν πολλές καταστροφές από την επιδρομή και λεηλασία των Γερμανο-ιταλικών στρατευμάτων. Πάρα πολλά διώροφα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς εκείνη την περίοδο, αφήνοντας ένα κενό στην σπουδαία κληρονομιά του χωριού.
Αξιοθέατα
Ο Ιερός Ναός Υπαπαντής βρίσκεται στο ΒΔ άκρο του οικισμού και έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ο ναός της Υπαπαντής ανεγέρθη το 1415 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για μονόχωρη βασιλική κτισμένη με αργολιθοδομή, καλύπτεται με δίρριχτη ξυλοστέγη και εσωτερικά είναι κατάγραφη με τοιχογραφίες. Το τέμπλο του Ναού του Αγίου Ιωάννη στα Λεπιανά είναι έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.












Πολιτιστικές εκδηλώσεις - Πανηγύρια

  • Πανηγύρι Υπαπαντής Χριστού (2 Φεβρουαρίου)
  • Τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου)
  • Ημερήσιο πανηγύρι Μακρυκάμπου Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή μετά το Πάσχα)
  • Ημερήσιο πανηγύρι Μακρυκάμπου 30 Ιουλίου (Εγκαίνια εκκλησίας)
  • Ημερήσιο πανηγύρι Μακρυκάμπου 6 Δεκεμβρίου (Αγίου Νικολάου)
  • Αντάμωμα Μακρυκαμπιωτών (πρώτο Σάββατο μετά τo δεκαπενταύγουστο)













- Ο Λάμπρος Χουλιάρας γεννήθηκε το 1948 στα Λεπιανά Άρτας και είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος και Αγιογράφος Παράλληλα ψάχνει καινούργια υλικά και δημιουργεί τεχνικές δικής του εμπνεύσεως παρακινούμενος πάντα από την έμφυτη αγάπη του προς τις εικαστικές τέχνες.

- Είναι μέλος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και παράλληλα και μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης, γνωρίζετε με τον μεγάλο ζωγράφο Μάστορα Βασίλη και αποκτά μεγαλύτερες γνώσεις υπό την καθοδήγηση του.

Παρακολουθεί τις τρέχουσες εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη καθώς και σε γκαλερί της Αθήνας και επισκέπτεται τα Μουσεία ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό ( μουσείο του Λούβρου - Γαλλία κτλ. )
- Λατρεύει μεγάλους διεθνείς ζωγράφους όπως ο Dally και ο Θεοτοκόπουλος (El Greco) καθώς και Έλληνες όπως τον Άγγελο, τον Μπεφανη, τον Μάστορα κτλ. 
- Τέλος ως λάτρης του ξύλου ασχολείται με τις τεχνικές του, όπως σκάλισμα αυτού κ.α.
Ελαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις :
- 1979 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Επιτροπής Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό. 
- 1988 έκθεση στο Δήμο Ιλίου.
- 1997 έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών με την Πανηπειρωτικη Συνομοσπονδίας Ελλάδος. 
- 2000 στη 1η Διαδημοτική έκθεση Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αττικής Α.Σ.Δ.Α.
- 2002 στη 2η Διαδημοτική έκθεση Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αττικής Α.Σ.Δ.Α.
- 2002 4η έκθεση με θέμα Ελληνικό Φως στο Δήμο Ιλίου
- 2003 3η Διαδημοτική έκθεση Εικαστικών Τεχνών Δυτικής Αττικής Α.Σ.Δ.Α.
- 2004 βραβεύετε από τον Δήμο Καλλιθέας και λαμβάνει έπαινο από την UNESCO.
- 2004 εκθεση ζωγραφικης και αγιογραφιας στην Υδρα με θεμα Ολυμπιακη Εκεχειρια, τιμαται με μεταλιο από την UNESCO και με επαινο από τον Δημο Υδρας. 
- 2004 τιμαται σε εκθεση Ζωγραφικης και Αγιογραφιας από την UNESCO και από τον Δημο Σαλαμινας. 
- 2004 του απονέμετε Δίπλωμα από την Πανελλήνια Εταιρία Λόγου και Τέχνης για την συμμετοχή του στην έκθεση στο Δήμου Ταύρου. 
- 2005 έκθεση του Δήμο Άλιμου και τιμάται με Δίπλωμα Συμμετοχής από την Πανελλήνια Εταιρία Λόγου και Τέχνης
- 2005 βραβεύετε από την UNESCO για την συμμετοχή του στο ημερολόγιο της UNESCO το 2005
- 2005 του απονέμετε Δίπλωμα από την Πανελλήνια Εταιρία Λόγου και Τέχνης για την συμμετοχή του στην έκθεση στο Δήμου Π. Φαλήρου.
- Ατομικές εκθέσεις 
- 1980 1η στο Δήμο Ιλίου
- 1997 2η στον εκθεσιακό της Αδελφότητας Τηνίων στην Αθήνα.
- 2003 3η στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου με έργα Ζωγραφικής και Αγιογραφίας. 
- 2003 4η στο Πάρκο Τρίτης με την υποστήριξη του συλλόγου Ηπειρωτών του Δήμου Ιλίου.

 www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: