Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Καθαρισμός δέντρων και ελεγχόμενη βόσκηση φέρνει ενίσχυση 10 ευρώ το στρέμμα

Οι δασολιβαδικές εκτάσεις θα μπορούν να φέρουν μια έξτρα επιδότηση 10 ευρώ το στρέµµα (συν την βασική ενίσχυση) μέσω του νέου πρασινίσµατος της ΚΑΠ.

Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.5 «Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου» εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις ή βοσκότοπους που έχουν δέντρα. Η παρέµβαση αυτή αφορά τα «αγροδασικά συστήµατα».

Ως αγροδασικά συστήματα νοούνται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις όπου απαντώνται με αρκετή συχνότητα διάσπαρτα δέντρα (αυτοφυή συνήθως) ή στα περιθώρια (φυτεμένα σε σειρές). Τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι είτε δασικά (π.χ. δρύες, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια), είτε καρποφόρα παραγωγικά (π.χ. εσπεριδοειδή, μηλοειδή και πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ελιές, χαρουπιές και μαστιχόδενδρα).

Επίσης, η παρέμβαση αφορά στις περιοχές με δασολίβαδα. Οι περιοχές αυτές αποτελούνται από μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (αραιά δάση) ή βοσκότοποι με κάλυψη δένδρων μέχρι 40% και υπόροφο με ποώδη ή ξυλώδη βλάστηση. Στα προστατευόμενα στοιχεία του αγροτικού τοπίου περιλαμβάνονται αναβαθμίδες, τάφροι, υδατοσυλλογές, νησίδες στις οποίες διατηρείται άγρια ζωή, λόγω π.χ. του βραχώδους της έκτασης, δρόμοι, μονοπάτια, μικρά κτίσματα και φυτοφράκτες.

Δεσμεύσεις
Η παρέμβαση συνίσταται στη συστηματική φροντίδα και καθαρισμό των δένδρων - θάμνων, στην υποχρέωση για ελεγχόμενη βόσκηση και την καρατόμηση και απομάκρυνση ξενικών και χωροκατακτητικών δένδρων και θάμνων από την επιλέξιμη έκταση που εφάπτεται των αγροτεμαχίων, κατά τη χειμερινή περίοδο. Υποχρέωση των παραγωγών είναι η προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων στοιχείων του αγροτικού τοπίου που έχουν χαρακτηριστεί και οριοθετηθεί στο γεωχωρικό υπόβαθρο του ΟΣΔΕ εντός των αγροτεμαχίων και των βοσκότοπων.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης αποτελεί δέσμευση, η οποία ενισχύεται, η κατάρτιση, εφαρμογή και παρακολούθηση σχεδίου διαχείρισης της φυτοπροστασίας και της βιοποικιλότητας, τόσο για τη φροντίδα των δέντρων και των θάμνων και την απομάκρυνση των χωροκατακτητικών ειδών, όσο και για τη κατάργηση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Δικαιούχοι είναι οι ενεργοί γεωργοί ή οι ομάδες ενεργών γεωργών, οι οποίοι κατέχουν αγροτεμάχια με αγροδασικά συστήματα και αγροτεμάχια σε μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (αραιά δάση) βοσκοτόπων με κάλυψη δένδρων μέχρι 40% και υπόροφο με ποώδη ή ξυλώδη βλάστηση.

Η πληρωµή της ενίσχυσης 10 ευρώ το στρέμμα θεωρείται ως επαύξηση της βασικής ενίσχυσης λόγω των σηµαντικών περιβαλλοντικών υπηρεσιών που παρέχονται μέσα από το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα. Για αυτό θα πρέπει άμεσα το ΥπΑΑΤ να δημοσιεύσει τις Κανονιστικές Διατάξεις της σχετικής δράσης.

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: