Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Εκκλησιαστικά Μνημεία του νομού Πρέβεζας που χρήζουν της προσοχής και της προστασίας μας. ΦΩΤΟ

 

Αντιπροσωπεία του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας επισκέφτηκε την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 το χωριό Ριζοβούνι, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση των δύο παλαιών Ιερών Ναών που είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο.

Οι δύο Ναοί και το καμπαναριό βρίσκονται στο μέσο του χωριού σε έκταση περίπου 2.500 μ2.

Ο παλαιός Ναός ανεγέρθηκε το 1848 και είναι μικρός ξυλόστεγος Ναός, στο νεότερο Ναό οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1867 και ολοκληρώθηκαν το 1870, πρόκειται για Τρίκλιτη Βασιλική με γυναικωνίτη.

Με την πάροδο των ετών και οι δύο Ναοί έχουν υποστεί σοβαρές παρεμβάσεις και αλλοιώσεις.

Από τον σεισμό του 1981 προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές και οι δύο Ναοί έχουν σοβαρά προβλήματα, ένας σημαντικός αρχιτεκτονικός και εικονογραφικός πλούτος κινδυνεύει να χαθεί αφού τα καιρικά φαινόμενα, και οι ριγματώσεις που υπάρχουν, επιδεινώνουν την κατάσταση και επιταχύνουν τις φθορές, ιδίως ο μικρότερος και παλαιότερος Ναός κινδυνεύει με κατάρρευση.

Εμφανής είναι και η διείσδυση υγρασίας από την τοιχοποιΐα προς την ζωγραφική επιφάνεια των εικονογραφιών, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και καταστροφές.

Προφανώς το κόστος είναι το κυρίαρχο ζήτημα που τίθεται όταν μιλάμε για διάσωση, αναστήλωση, ανάδειξη και αξιοποίηση μνημείων.

Όπως πληροφορηθήκαμε κατά το παρελθόν, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει διαθέσει το ποσό των είκοσι χιλιάδων ευρώ για την στέγη του νεότερου Ναού.

Ως Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συναρμόδιους φορείς Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Ηπείρου, Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Δήμο Ζηρού και την Λ.Γ. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ώστε να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων που χρειάζονται για την συντήρηση και αποκατάσταση των δύο Ναών.

Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες και ενέργειες τόσο των φορέων όσο και των κατοίκων και του εκκλησιαστικού συμβουλίου.

Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο στην εγκατάλειψη δύο τόσο σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον Πατέρα Ανδρέα Μότσιο, καθώς και στον Πατέρα Αλέξανδρο Τσιάρκο, την Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Ζηρού κα. Γεωργία Ξώνα και τον κ. Χρήστο Σταύρου για την υποδοχή, φιλοξενία, ενημέρωση και ξενάγηση καθώς και τον κ. Γρηγόρη Παπαγρηγορίου, ο οποίος μας έδωσε το έναυσμα ώστε να ασχοληθούμε με το θέμα.










Δεν υπάρχουν σχόλια: