Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Αρνητικές εξελίξεις για το Φράγμα Αυλακίου Αχελώου. Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας

Τα μάθαμε τα νέα. Εντάξει δεν είναι και νέα, μπαγιάτικα είναι. Αναμενόμενα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είπε ΝΑΙ στο φράγμα που θέλει να φτιάξει η ΤΕΡΝΑ στον Αχελώο. Μάλιστα. Το καταλάβαμε. Κρίμα. Λυπούμαστε και λυπούμαστε και για τους υπογράφοντες. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι οι παρατηρήσεις και το σκεπτικό της απόφασης που φαίνεται στο συνημμένο έγγραφο. Μαζί είναι και τα ονόματα των Περιφερειακών Συμβούλων που συμφώνησαν. Αξίζει αυτοί να μείνουν στην ιστορία και να μνημονεύονται ως εκείνοι που κάποτε είχαν όραμα να κάνουν τον Αχελώο λίμνη. Αν δεν είχαν διαβάσει ή αν δεν κατάλαβαν τι υπέγραφαν, δεν έχουν δικαιολογία. Δεν μπορεί να μην άκουσαν ούτε την εισήγηση! Συνήθως τη διαβάζουν ολόκληρη στα Συμβούλια.

Βρήκαν οι αθεόφοβοι εκεί κάτι θετικό; Έστω ένα! Έτσι για να δικαιολογήσουν το ΝΑΙ. Άμα βρήκαν τότε να μας το πουν κι εμάς. Μπορεί να είναι θετικό για αυτούς ότι κατακλύζονται όλα, …χωράφια, μνημεία, σπίτια, οικισμοί, αρχαία όπως και το ότι θα αλλάξει το κλίμα, η χλωρίδα, η πανίδα, οι δραστηριότητες, ακόμα και οι κάτοικοι θα αλλάξουν! Θα γίνουν ξαφνικά έμποροι, ξενοδόχοι και υπάλληλοι στον «τριτογενή τομέα». Τρομάρα τους κι αυτών, τόσο λίγοι που απόμειναν και οι από εδώ στα Ραδοβίζια και οι από εκεί στην Αργιθέα, πάει τους ξέγραψαν. Ούτε τους ρώτησαν για το φράγμα! Σου λέει, δεν είναι και πολλά τα ψηφαλάκια, …κάποια στιγμή θα αποδημήσουν κι οι τελευταίοι, οπότε, «ας φύγουν μια ώρα αρχύτερα». Εντάξει, μεταξύ μας τώρα, ξέρουμε τι συμβαίνει. Το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν στη λίστα των θεμάτων που θα έπρεπε να πούνε ΝΑΙ. Άνωθεν αι βουλαί. Άνωθεν το παίγνιον.

Υπάρχει όμως ένα οξύμωρο. Περίεργο και παράδοξο. Στην πρώτη παράγραφο των παρατηρήσεων (που οι ίδιοι έγραψαν), λέει: «…Στην μελέτη του έργου λαμβάνεται υπ’ όψιν η ποσότητα υδάτων των 250Χ10^6 m^3 ετησίως, η οποία μέλλεται να εκτραπεί προς τον θεσσαλικό κάμπο…». Βρε λες να μην το είδαν κι αυτό; Να μην το κατάλαβαν ούτε αυτό;

Διακόσια πενήντα εκατομμύρια τόνοι νερού ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΠΟΤΕ στον κάμπο της Θεσσαλίας αφού το φράγμα της ΤΕΡΝΑ ακυρώνει την εκτροπή του Αχελώου στη Συκιά. Όχι ότι θα έπρεπε να πάνε προς τον κάμπο τα νερά, αλλά «ίσως θα μπορούσαν» να πάνε. Μάλλον όμως δεν θα τα ήθελαν τόσα νερά οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Θεσσαλίας. Θα τους ενημέρωσαν πιθανότατα οι αγρότες τους ότι δεν έχουν ανάγκη το νερό ή ότι θα σπείρουν φωτοβολταϊκά.

Εντύπωση προκαλεί και κάτι ακόμα, αλλά όχι μεγάλη. Γνωστές πρακτικές και κλασικές μέθοδοι είναι. Τα είπαμε μια φορά εδώ (https://www.facebook.com/radovizinoi/posts/127747339784935) δεν θα τα ξαναλέμε. Πάντα θα βρίσκονται λαγοί και οσφυοκάμπτες να προσπαθούν να πείσουν τον κοσμάκη ότι θα τους σώσουν εκείνοι που έρχονται να τους πνίξουν και να δημιουργούν κλίμα ευφορίας, να προβάλλουν μαγικές εικόνες ανάπτυξης και να ευαγγελίζονται τη σωτηρία. Με το αζημίωτο βέβαια, δεν είναι χαζοί. Όπως επίσης καταλαβαίνουμε πως αν δούμε στην περιοχή μεγάλα μηχανήματα, ξαφνικές τσιμεντοστρώσεις, περίεργους εξωραϊσμούς, διανοίξεις παρατημένων δρόμων, εργάκια και εξυπηρετήσεις παντός είδους, διορισμούς έκπληξη, ακόμα και «αναπάντεχες» κληρονομιές, τότε φυσικά θα ξέρουμε ποιος είναι από πίσω, είτε αυτά είναι για ιδιώτες είτε για δημόσιους. Το περίεργο είναι ότι το ρόλο του «λαγού – καθοδηγητή» που λιβανίζει κάθε μέρα το φράγμα, φαίνεται να τον έχει αναλάβει ένα πολύ δημόσιο πρόσωπο της Αργιθέας. Γράφει και ξαναγράφει συνέχεια λες και είναι δικό του το φράγμα. Ο ίδιος νομίζει ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο. Δεν νιώθει την ταμπέλα του πουλημένου που του έχουν κρεμάσει. Να ήταν κανένας κακομοίρης θα τον δικαιολογούσαμε. Αυτόν όχι.

Πιο μεγάλη εντύπωση όμως προκαλούν δημοσιεύματα που βγήκαν τις τελευταίες μέρες από το epiruspost.gr. Εδώ το πρώτο https://www.epiruspost.gr/politikos-empaigmos-me-to-aylaki-ekt/ και εδώ το δεύτερο https://www.epiruspost.gr/g-stylios-apantisi-gia-to-aylaki-pai/ . Ο Αρτινός Βουλευτής και Υφυπουργός Γιώργος Στύλιος δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αγωνία των ψηφοφόρων του. Δεν μας τα λέει καλά. Πίσω απ’ τις λέξεις ψάχνουμε να τον βρούμε. Πες μας χριστιανέ μου καθαρά. Είσαι υπέρ ή κατά του φράγματος; Με μια λέξη. Να ξέρουμε θέλουμε.

Εμείς, ως Ομοσπονδία και ως Ραδοβιζινοί, μαζί με τον απλό λαό, με τους Αργιθεάτες και τους ορεινούς Θεσσαλούς, Ευρυτάνες και Βαλτινούς, έχουμε καθήκον να προστατέψουμε τον τόπο μας. Ξέρουμε καλά πώς κινούνται τα νήματα και πώς γίνονται οι δουλειές στη χώρα μας αλλά θα το παλέψουμε. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην αφήσουμε να υλοποιηθεί αυτό το αδιανόητο, ανεδαφικό, φαραωνικό έργο καταστροφής που προσβάλλει τόσο βάναυσα τη φύση. Και μόνο η σύλληψη της ιδέας του, αποτελεί ντροπή για το ανθρώπινο είδος. Εδώ, δεν συζητάμε ούτε για Θεσσαλούς, ούτε για Ηπειρώτες και για Βαλτινούς. Ο Αχελώος και η Κοιλάδα του ανήκουν στους λαούς όλης της γης. Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλων των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων και θα είναι νικηφόρος.

Γιώργος Μανιώτης

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας

Facebook: www.facebook.com/radovizinoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: