Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ερωτήσεις της Κατερίνας Σχισμένου στις Μαριάνθη Σακαγιάννη και Αφροδίτη Κατσαούνου για την παράσταση «Παίζουμε το δολοφόνο»

  1. «Παίζουμε το δολοφόνο», από την θεατρική ομάδα «Υπόθεσις 19», πόσο πιο κοντά η τέχνη στην πραγματικότητα;

Το 2019 η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας δημιούργησε τη Θεατρική Ομάδα «Υπόθεσις 19». Αρχικά ξεκινήσαμε με μια δράση, τον Νοέμβριο του 2019, για τη βία κατά των γυναικών. Τον Σεπτέμβριο του 2021, παρουσιάσαμε έναν μονόλογο, στα πλαίσια των δράσεων του κέντρου Συμβουλευτικής του Δήμου Αρταίων για τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα βίας και τον Νοέμβριο δημιουργήσαμε βίντεο με κοινωνικό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών. Τέλος, το καλοκαίρι, του ίδιου χρόνου, παρουσιάσαμε την πρώτη μας παράσταση, τα «Κίτρινα Γάντια». . Φέτος η ομάδα μας επιστρέφει με το έργο «Παίζουμε τον δολοφόνο». Μέσα από αυτή τη δράση μας θέλουμε να δείξουμε ότι η τέχνη είναι απόλυτα συμβιβασμένη με τη πραγματικότητα! Μέσα από τις δύσκολες εμπειρίες, λόγω του επαγγέλματος μας, μπορούμε να εκφράσουμε συναισθήματα, να δώσουμε μηνύματα και να δείξουμε ένα πρόσωπο που είναι κοντά στη κοινωνία, χωρίς να ξεχνάμε την κύρια αποστολή μας που είναι η προστασία του πολίτη .




Σακαγιάννη Μαριάνθη

Αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας


  1. Πόσο εύκολο είναι να σκηνοθετεί κάποιος μια θεατρική ομάδα αστυνομικών;

Για να αναλάβω την σκηνοθεσία χρειάστηκε να εστιάσω περισσότερο στην άλλη πλευρά των ατόμων της ομάδας, στην διάθεση για έκφραση και δημιουργία που κρύβει, παρά στον δυναμισμό ή τη σκληρότητά της εργασίας τους. Έτσι χρειάστηκε να πλάσω την ομάδα «εκ του αντιθέτου». Η θέληση των ίδιων να ρίξουν μια ματιά στις δικές τους ανησυχίες και να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ρωγμές, τις ανασφάλειες, τις ντροπές, τον δικό τους τρόμο, μου έδωσε υλικό να δουλέψω με πολλή αγάπη και σεβασμό απέναντί τους, εξυπηρετώντας πάντα τους σκοπούς του θεάτρου. Συγκεκριμένα με τη φετινή παραγωγή καλούνται να παίξουν «κόντρα ρόλο»! Ενώ το έργο είναι αστυνομικό οι ίδιοι θα παραστήσουν τους υποψήφιους δολοφόνους!

 Νομίζω ότι, ειδικά σε καιρούς κρίσης, σαν τη σημερινή, οι άνθρωποι είναι σε περισσότερη εγρήγορση, είναι πιο ανοιχτοί, ψάχνουν το άμεσο, το ειλικρινές, μια διαφορετική πρόταση που δεν προέρχεται από συγκεκριμένους χώρους παραγωγής.

Κατσαούνου Αφροδίτη

Νηπιαγωγός/ Θεατρολόγος


  1. Γιατί επιλέξατε αυτό το έργο;

Το Ένα Εφιαλτικό Παιχνίδι είναι ένα θεατρικό αστυνομικό έργο, που έκανε τηλεοπτική πρεμιέρα το 1977. Το μετέφρασε η Μέλπω Ζαρόκωστα, η οποία μας παραχώρησε το κείμενο και τα πνευματικά του δικαιώματα. Το διασκευάσαμε σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή. Ένας εξαιρετικός θίασος ταλαντούχων ερασιτεχνών αστυνομικών υπαλλήλων θα ξεδιπλώσει μπροστά στα μάτια σας τις ανατροπές και τις εκπλήξεις που διαδέχονται η μία την άλλη, μέχρι να εξιχνιαστεί ένα έγκλημα.

Επέλεξα το έργο για δύο κυρίως λόγους. Αρχικά γιατί σπάνια παίζονται από ερασιτεχνικές ομάδες στην πόλη μας τέτοιου είδους έργα. Ύστερα, για την κατασκευή της δομής τύπου «Αγκάθα Κρίστι», που δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό παιχνίδι συγκινήσεων και ανατροπών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη ως την τελευταία σκηνή του έργου. Οι σκηνές είναι στημένες έτσι ώστε να υπάρχει ένα παιχνίδι με το «είναι» και το «φαίνεσθαι», την αλήθεια και το ψέμα. Δομούνται με απρόβλεπτες καταστάσεις, με έντονο το στοιχείο του μυστηρίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ψυχολογικό δράμα που παρασύρει το κοινό να θέλει να συμμετέχει διαρκώς στον αγώνα για τη λύση του μυστηρίου. Ο σκηνοθετικός στόχος του ανεβάσματος είναι να αναδείξει το ύφος και τις μεθόδους, που κάνουν το έργο αξιαγάπητο και αξεπέραστο στο χρόνο. Θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις για να τις ανατρέψει μετά. Να μπλοφάρει και να δημιουργήσει ένα συνεχές πάρε – δώσε με το μυαλό και την ψυχή του θεατή.

Όπως στη ζωή έτσι και στο θέατρο: τίποτα να δεν είναι αυτό που φαίνεται. Οι αθώοι γίνονται εν δυνάμει ένοχοι και το αντίστροφο. Είσαστε ικανοί ντετέκτιβ ώστε να λύσετε το μυστήριο; Δυο πράγματα ευχόμαστε: να μην προδώσετε τη λύση του μυστηρίου φεύγοντας από την αίθουσα και φυσικά να φύγετε θεατρικά ικανοποιημένοι με την προσπάθεια όλων μας.




Κατσαούνου Αφροδίτη

Νηπιαγωγός/ Θεατρολόγος




  1. Πόσο η τέχνη και το θέατρο βοηθούν τις σημερινές δύσκολες μέρες μας;

Η τέχνη μέσα από το θέατρο γίνεται φορέας μηνυμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος και αξιών! είναι ένας τόπος συσπείρωσης συναισθημάτων ,αντιπαραθέσεων ,ελεύθερης έκφρασης που μέσα από όλα αυτά μας κάνουν πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες

Σακαγιάννη Μαριάνθη

Αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας



 Κατερίνα Σχισμένου


Δεν υπάρχουν σχόλια: