Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Μία συζήτηση της Κατερίνας Σχισμένου με την Έλλη Μάνθα για την παράσταση του Ταρτούφου από το θεατρικό εργαστήρι του Σκουφά

Μία συζήτηση της Κατερίνας Σχισμένου με την Έλλη Μάνθα για την παράσταση του Ταρτούφου από το θεατρικό εργαστήρι του Σκουφά  στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου


1. Και πάλι μαζί με μια νέα παράσταση αυτή τη φορά με Μολιέρο. Γιατί τον επιλέξατε;

 Ο Μολιέρος θεωρείται διαχρονικά από τους καλύτερους θεατρικούς συγγραφείς και ηθοποιούς που μέσω της τέχνης του κατάφερε να ανάγει την κωμωδία σε κορυφαίο δραματικό είδος, αντίστοιχο της τραγωδίας. Υπήρξε ένας δραματουργός που με δύναμη,τόλμη,φαντασία και ευρηματικότητα κατέγραψε, έκρινε, κατέκρινε και σατίριζε ανοιχτά τον φαρισαϊσμό των ευγενών και της αστικής τάξης ενσαρκώνοντας το πνεύμα των λαϊκών μαζών.
Τα έργα του Μολιέρου είναι εμποτισμένα με την οξυδερκή παρατηρητικότητα που διακρίνει τον σπουδαίο Γάλλο δραματουργό. Αποτελούν μια σατιρική αντανάκλαση της κοινωνίας και των ηθών της εποχής του, διανθισμένα με φιλοσοφικές προεκτάσεις και εμπνευσμένα από την επικαιρότητα. Η ικανότητα του στο σμίλευμα και τη γελοιοποίηση τυπικών χαρακτήρων και συμπεριφορών, καθώς και στην προσεκτική ενδοσκόπηση της ανθρώπινης φύσης και των παθών μας χάρισε μερικούς από τους πιο αξέχαστους θεατρικούς ήρωες, όπως τον Ταρτούφο που φέτος ανεβάζουμε με την θεατρική ομάδα του Μ/Φ Συλλόγου «Ο Σκουφάς».


Η κωμωδία Ταρτούφος, οπως όλες οι κωμωδίες του Μολιέρου, τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο των ιστοριών του. Δεν έχει σκοπό να διδάξει αλλά να καταγγείλει την υποκριτική συμπεριφορά και το ψέμα. Ο Ταρτούφος,όπως τον προσεγγίσαμε σαν ομάδα, δεν είναι μόνο ένας δήθεν θρησκόληπτος απατεώνας που θέλει να επωφεληθεί εισβάλοντας σε μια πλούσια αστική οικογένεια, αλλά είναι και ένας άνθρωπος που κυριεύεται απο κρυφά πάθη, και στο αγώνα του για καταξίωση πέφτει στην παγίδα που ο ίδιος στήνει. Ο τρόπος ζωής της οικογένειας του Οργώνη αντιτίθεται με τα δήθεν πιστεύω του Ταρτούφου, που προσπαθεί να σώσει τις ψυχές τους απο την αμαρτία. Ο ίδιος όμως πως διαχειρίζεται τις κρυφές του επιθυμίες;Στο τέλος πέφτει η μάσκα της υποκρισίας του Ταρτούφου;


Ο Ταρτούφος είναι κωμωδία που γεννά πολλά ερωτήματα κατα την μελέτη του και αφήνει το περιθώριο προσέγγισης με πολλούς τρόπους, δουλεύοντας πάνω στον ηθοποιό και στο σώμα του. Ο ηθοποιός κατα τις πρόβες είναι ελεύθερος να ανακαλύψει τρόπους προσέγγισης του χαρακτήρα που ενσαρκώνει αρχικά σωματικά και ύστερα ερμηνευτικά πάντα σε σχέση με το σύνολο.

Τέτοια κείμενα είναι άχρονα, μας αφορούσαν και θα μας αφορούν πάντα,θέτοντας ζητήματα μεγάλα και ποικιλόμορφα. Το έργο Ταρτούφος γεννά προβληματισμούς απο την ανάγνωση μέχρι και μετά την παράσταση, ανακαλύπτοντας πάντα κάτι νέο. Όλα αυτά με έκαναν να το επιλέξω και να το παρουσίασω στην σκηνή του Μ/Φ Συλλόγου ο «Σκουφάς» με την ομάδα μου.


2. Πιστεύετε πως το κοινό μας, εδώ στην πόλη διψά για θέατρο και τέχνη;

Φυσικά, κάθε άνθρωπος,πιστεύω, έχει ανάγκη την τέχνη, κάθε είδους τέχνης, για να εκφραστεί, να προβληματιστεί, να διερωτηθεί και να γεμίσει την ψυχή του. Και οι άνθρωποι στην πόλη μας έχουν αποδείξει πολλές φορές οτι στηρίζουν όλες τις ενέργειες που γίνονται με αγάπη και σεβασμό.
Το θέατρο οφείλει να εξευγενίσει τις ψυχές των ανθρώπων και οι ηθοποιοί να εξυψώνουν και να απογειώνουν τον άλλον που έχουν απέναντί τους και εαν αυτό δεν συμβαίνει τότε δεν μιλάμε για τέχνη.


3. Πώς καταφέρατε να ξαναρχίσετε  μετά από τους τόσο σκληρούς περιορισμούς λόγω πανδημίας;

Το θεατρικό Εργαστήρι του Μ/Φ Συλλόγου «Ο Σκουφάς» ξεκίνησε απο τον Οκτώβριο αυτή τα μαθήματα με περιορισμούς λόγω πανδημίας. Αλλά η δράση του δεν είχε σταματήσει. Όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες που επικρατούσαν, το Θεατρικό Εργαστήρι ήταν ενεργό με ποικίλες δράσεις, όπως Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις, συμμετοχή σε παρουσίαση βιβλίου, ανέβασμα παράστασης με δύο μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ, βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις , δρώμενο κατά της Βίας των Γυναικών.
Φέτος λοιπόν η παράσταση αυτή είναι αποτέλεσμα πολύμηνων προβών και ασκήσεων με ερευνητικό χαρακτήρα για την προσέγγιση των ρόλων απο τους ηθοποιούς.
Παρουσιάζουμε μια μεταμοντέρνα εκδοχή του έργου διατηρώντας στοιχεία εκείνης της εποχής.
Θέλω προσωπικά και δημόσια να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση της παράστασης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απο καρδιάς στην Υπεύθυνη Θεατρικού Εργαστηρίου Ειρήνη Νάκου , που είναι πάντα δίπλα μας να μας βοηθά, να μας εμψυχώνει και να επιμελείται με κάθε λεπτομέρεια όλο το στήσιμο της παράστασης.


4. Πιστεύετε πως η τέχνη έχει κάτι να μας πει, να μας διδάξει σε τόσο δύσκολες εποχές;

Απο αρχαιοτάτων χρόνων η τέχνη υπήρχε γιατί κάτι ήθελε να μας μεταφέρει, ειδικά σε δύσκολες εποχές. Τότε ο άνθρωπος είναι που την έχει περισσότερο ανάγκη. Η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους ,τους φέρνει κοντά. Δυστυχώς κατα τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε ο σημερινός άνθρωπος χάνει την ενέργειά του, το σώμα του και την ψυχή του και ζεί μια ζωή αποξενωμένη. Ο σημερινός άνθρωπος , και εν μέσω πανδημίας , ζει συνέχεια με τον φόβο και στρέφεται στον εαυτό του και στη μοναχικότητα.Αυτό σε συνδυασμό με την κακή χρήση της τεχνολογίας έχουν ενισχύσει την απομάκρυνση του απο τον συνάνθρωπο.
Ετσι λοιπόν, οι δημιουργοί της τέχνης θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την αξία του ανθρώπου. Να βοηθήσουν να μην σβήσει η φλόγα της ένωσης ,να μην χαθεί η ελπίδα.


Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Εύη Ματσούκα, Φώτης Παπαφώτης, Χρυσάνθη Γαλάνη, Θωμάς Χρήστου, Φιλύρα Φιλίππα, Νικόλας Μπανταλούκας, Γιώργος Διαμάντης, Γιώργος Σταύρος, Μαρία Ράπτη, Στεργιανή Βερνιώτου, Βάσω Καραβασίλη, Νικολέτα Βίτσιου, Παντελής Σιώζος και Φωτεινή Τσαδήμα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία : Έλλη Μάνθα
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνικά : Έλλη Μάνθα, Ειρήνη Νάκου
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Ειρήνη Νάκου
Κατασκευή Κοστουμιών: Ευαγγελία Τσώλα
Μακιγιάζ:Φωτεινή Τσαδήμα
Κομμώσεις: Βασιλική Αγγελομένου
Μουσική: Έλλη Μάνθα, Φώτης Παπαφώτης
Φωτογραφία Αφίσας: Γιώργος Σταύρος
Βίντεο- Φωτογραφία: Γιώργος Σταύρος & Στεργιανή Βερνιώτου
Επιμέλεια φωτισμού & ήχου: Γιώργος Νικολακόπουλος “G Sounds & Lights”
Υπεύθυνη Θεατρικού Εργαστηρίου: Ειρήνη Νάκου

Ημερομηνίες Παράστασης: 20-27 Μαίου 2022
(Εκτός Δευτέρα 23 Μαίου)
Ώρα παράστασης: 9:15 μ.μ
Διάρκεια: 90’
Στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από την πανδημία.



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: