Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Άρχισαν ενστάσεις προς ΟΠΕΚΕΠΕ από κομμένους της έκτακτης ενίσχυσης αιγοπροβάτων

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην προέδρου της Ένωσης Μεσαράς, κ. Ιωσήφ Κουτσάκη, ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι βάζουν και δικηγόρο για να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Πριν από λίγες ημέρες ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) είχε καλέσει τους κομμένους από την ενίσχυση αιγοπροβατοτροφίας των 3,8 ευρώ σε ενστάσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι πλησιάζει το τέλος του 2020 και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει μέχρι σήμερα, αποφασίσει με ποιον τρόπο θα αποκατασταθεί η αδικία που έγινε σε χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφους, καθώς δεν τους έχει αποδοθεί η ενίσχυση των 4 € ανά ενήλικο θηλυκό αιγοπρόβατο, λόγω του Covid-19, παρότι έχουν όλες τις προβλεπόμενες από την ΚΥΑ προϋποθέσεις.

Ο ΣΕΚ καλούσε τότε τους αιγοπροβατοτρόφους που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί να προχωρήσουν σε ένσταση, ζητώντας την αποκατάσταση του δικαιώματός τους και να τη στείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Δομοκού 5). Μαζί με την ένσταση δε, να επισυνάψουν και αντίγραφα τιμολογίων γάλακτος, έτους 2019 καθώς και υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ (Αριθμ. 119/245028 ΦΕΚ Β 3836 /2020) για την καταβολή της ενίσχυσης.

Το παράδειγμα του πρώην προέδρου της Ένωσης Μεσαράς

Ένας από τους αιγοπροβατοτρόφους που κατέθεσε ένσταση επί των αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου - πληρωμής των αιγοπροβατοτρόφων λόγω covid-19 είναι ο κ. Ιωσήφ Κουτσάκης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Μεσαράς, όπως και ανέφερε ο ίδιος στον ΑγροΤύπο.

Στην ένσταση του κ. Κουτσάκη, που εστάλη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και κοινοποιήθηκε και στο ΥπΑΑΤ μαζί με μια βεβαίωση από τον ΕΛΓΟ για τις ποσότητες γάλακτος που παραδόθηκαν από τον ίδιο, αναφέρονται τα εξής:

Αιτούμεθα επαναξιολόγηση επί των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου προγράμματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων καθότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 3836/ 09-09-2020, Αριθμός απόφασης 119/245028, άρθρο 2, δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι κτηνοτρόφοι αιγών και προβάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενής παραγωγής και διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του έτους, έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος 2019 και έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης το ίδιο έτος.

Ως εν δυνάμει δικαιούχος πληρούσα τις παραπάνω προϋποθέσεις που αποδεικνύονται καθώς προσαρτώνται οι σελίδες της ενιαίας ενίσχυσης που αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των ζώων της εκμετάλλευσης ανά κατηγορία, και βεβαίωση του τμήματος μητρώου παραγωγής , διαχείρισης και εργαστηρίων γάλακτος με αναφερόμενους τους μήνες και την ποσότητα γάλακτος που έχει παραδοθεί εντός του έτους 2019.

Ως εκ τούτου λοιπόν, συντρέχοντας όλες οι νομικές προϋποθέσεις αιτούμαστε την επαναξιολόγηση επί των αποτελεσμάτων.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: