Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Αύξηση τιμών στα ντόπια αμνοερίφια λόγω υψηλής ζήτησης. Οι σημερινές τιμές!!!

Πρόβλημα για τις κτηνοτροφικές μονάδες η συνεχής αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές.

Η τόνωση της ζήτησης για ντόπιο κρέας ενόψει των εορτών έχει ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να πουλάει σε υψηλότερες τιμές. Ωστόσο, τα όποια κέρδη, εξανεμίζονται από τα μεγάλα κόστη για την προμήθεια των ζωοτροφών.

Ειδικότερα, ο κ. Γιάννης Γλεντζάκης, κτηνοτρόφος και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές των αμνοεριφίων έχουν τσιμπήσει τελευταία και στην Κρήτη, λόγω της υψηλής ζήτησης. Ο κ. Γλεντζάκης εκτιμά παράλληλα ότι η αύξηση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στη μειωμένη παραγωγή του τελευταίου διαστήματος, δεδομένου ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν δυνατότητα να ταΐσουν επαρκώς τα αρνιά εξαιτίας της αύξησης των ζωοτροφών, ενώ έχουν μειώσει και τα κοπάδια τους.

Ο κ. Σάκης Λουκμακιάς, αιγοπροβατοτρόφος από την Ξάνθη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και συντονιστής αγροτικού φορέα της ΝΔ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι πάει πολύ καλά η τιμή και η ζήτηση για αμνοερίφια. Έτσι όπως μας είπε τα ζωντανά αρνιά φεύγουν από τον παραγωγό τώρα με 3,70 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο ένα ζωντανό 20κιλο αρνί αποδίδει μετά τη σφαγή κρέας 12 κιλά, όπερ σημαίνει ότι πλέον, τις τελευταίες ημέρες, αντιστοιχεί σε τιμή κοντά στα... 7 ευρώ το κιλό. Ο κ. Λουκμακιάς που εκτρέφει γύρω στα 1.000 αιγοπρόβατα και διαθέτει μεγάλη εμπειρία, μας λέει επίσης ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την τρελή πορεία των τιμών στις ζωοτροφές. Ενδεικτικό, προσθέτει, είναι το παράδειγμα της σόγιας, που αγοράζονταν πριν ένα μήνα προς 35 λεπτά το κιλό από τον κτηνοτρόφο, ενώ τώρα έχει φθάσει στα 51 λεπτά ανά κιλό.

Ο κ. Μιχάλης Κλωναράς που διαθέτει οργανωμένη κτηνοτροφική μονάδα εκτροφής αιγοπροβάτων στον Ταξιάρχη Γρεβενών και πουλάει εκτός από γάλα και κρέας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα αμνοερίφια έως 10 κιλά, όμως οι τιμές παραγωγού, αν κι έχουν ανεβεί τον τελευταίο μήνα λίγο, δεν παύουν να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κλωναρά, οι τιμές στα αρνιά κυμαίνονται στα 4-4,5 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές παραγωγού τις τελευταίες ημέρες έχουν ανεβεί και κυμαίνονται στα 5,70-6,00 ευρώ το κιλό για τα αρνιά 9-10 κιλών. Στο κατσικάκι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές είναι 1 ευρώ υψηλότερες. Όπως εξηγεί ο κ. Γκουρομπίνος, η αύξηση των τιμών σχετίζεται με την ζήτηση και με το γεγονός ότι μέσα στο Νοέμβριο έφυγε για εξαγωγή αλλά όχι μόνο ένα μεγάλο κομμάτι της φετινής παραγωγής. Υπολογίζεται δηλαδή ότι ένα 25% από τα αμνοερίφια στην Θεσσαλία σφάχτηκαν εντός του Νοεμβρίου, αλλά σε πολύ χαμηλές τιμές, που δεν ξεπέρασαν τα 4,30-4,50 ευρώ το κιλό. Αρκετά από αυτά εξήχθησαν στην Ιταλία, γεγονός που οδήγησε κάποιο κενό τώρα στην αγορά, με αποτέλεσμα να ανεβάινουν οι τιμές λόγω και της υψηλής ζήτησης λόγω εορτών.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: