Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Απίστευτη εμπλοκή: Κόπηκε οριζόντια η πληρωμή του τσεκ - Παρακρατήθηκαν 100 εκατ. ευρώ από την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης

Πολύ μεγάλη εμπλοκή στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσε το θέμα με την κατανομή του εθνικού αποθέματος για το 2020 και ειδικότερα οι παράτυπες απονομές δικαιωμάτων ενίσχυσης σε άτομα που κανονικά δεν είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι με την απόδοση σε αυτούς δημόσιων βοσκοτόπων (δες εδώ για λεπτομέρειες).

Η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μπροστά στο γεγονός ότι λόγω της απειρίας της βρέθηκε σε μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο (πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο τα τελευταία 5-6 χρόνια) αποφάσισε να μην εξοφλήσει το 100% της βασικής ενίσχυσης και της πράσινης ενίσχυσης, αλλά μόνο το 90% (θυμίζουμε ότι το 70% της βασικής ενίσχυσης δόθηκε τον Οκτώβριο ως προκαταβολή).

Έτσι, η εντολή που δόθηκε για πληρωμή από σήμερα το απόγευμα και μετά, είναι να δοθεί το συνολικό ποσό μείον περίπου 100 εκατ. ευρώ από την παρακράτηση για το εθνικό απόθεμα, μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι πραγματικοί δικαιούχοι ενίσχυσης και ποιοι όχι. Εξάλλου, στο θέμα του εθνικού αποθέματος έχει επέμβει και εισαγγελέας, μετά από καταγγελίες του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ώρες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ.

Το πρόβλημα επιβεβαιώνεται και με ανακοίνωση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, που εκδόθηκε πριν μισή ώρα, στην οποία αναφέρεται ότι: «Σήμερα έγινε μια “κολοβή” πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης που παρακράτησε αδικαιολόγητα ποσό της τάξης των σχεδόν 100 εκ. ευρώ από τους αγρότες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Αυτή η πληρωμή ισοδυναμεί με κλοπή δικαιωμάτων.»

https://www.agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: