Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Έστρωσαν τσιμέντο στην Ακρόπολη

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης να έχει γεμίσει από τσιμέντο σε αρκετά σημεία του.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση Διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση».

Και μπορεί τον περασμένο Μάιο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να είχε γνωμοδοτήσει ομόφωνα θετικά για την εφαρμογή του έργου, δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που επισημαίνουν πως αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει με μεγαλύτερο σεβασμό προς το μνημείο.


Despina Makropoulou

τί σας έχω;
ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ!!
η υπουργός φροντίζει να ανεβαίνετε και με γόβες!!
πώς τον έλεγαν εκείνον τον αρχιτέκτονα; Πικιώνη;

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού

Ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι «ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν  δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες».

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παραθέτει και φωτογραφία με την «εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι διαδρομές που στρώθηκαν με τσιμέντο στη δεκαετία του ΄60».

Πυρά από αρχαιολόγους και εργαζόμενους στο υπουργείο Πολιτισμού

Με δηκτικό τρόπο αναφέρεται στο ζήτημα  η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα σε ανάρτησή της στο Facebook.

Ειδικότερα, αναφέρει:

Επειδή τώρα σιγά σιγά φρικάρει ο κόσμος με το "τσιμέντωμα" της Ακρόπολης, να θυμίσω ότι η μείζων παρέμβαση που γίνεται πάνω στην Ακρόπολη πέρασε από το ΚΑΣ μετά βαϊων και κλάδων, σε τηλεδιάσκεψη (!), και βγήκε πανηγυρικό Δελτίο Τύπου της Υπουργού, η οποία όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει τι ωραία που πληρώνει το Ίδρυμα Ωνάση μαζί με τον φωτισμό... (δείτε το συνημμένο λινκ)

Βέβαια είναι σαφές ότι οι διάδρομοι αυτοί είναι παρέμβαση στον Βράχο με το πρόσχημα των διαδρομών ΑμεΑ. Είναι νέοι διάδρομοι σε όλο το χώρο του Μνημείου UNESCO (που δεν ρωτήθηκε καν βέβαια), που μάλιστα αλλάζουν την εικόνα και τη μορφή του. Μακάρι να έδειχνε το ΥΠΠΟΑ πραγματικό σεβασμό στα άτομα ΑμεΑ κι όχι να τα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για άλλες δουλειές...

Η κ. Μενδώνη θέλει οπωσδήποτε να αφήσει το αποτύπωμά της -και το αποτύπωμα του Ιδρύματος- πάνω στην Ακρόπολη. Tα αποτελέσματα θα τα δείτε σύντομα και είναι πέρα και έξω από κάθε λογική ανάδειξης, ειδικά ενός κορυφαίου μνημείου. Το ενέκρινε όμως το ΚΑΣ. Εκείνο το ΚΑΣ που έχει συγκροτηθεί μετά από 3 αλλαγές στη σύνθεσή του και είναι το ίδιο που ενέκρινε την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου.

(παρεμπιπτόντως η άθλια παρέμβαση στην Ακρόπολη είναι αναστρέψιμη, η καταστροφή στη Βενιζέλου όχι)

https://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: