Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας για τα 80 χρόνια από το "ΟΧΙ" του 1940

Αληθινό ορόσημο διδαχής  συνιστά η 28η Οκτωβρίου 1940 που σηματοδοτεί την πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού  ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή.

Ένας τιτάνιος αγώνας για το δίκαιο και την ειρήνη, την ανθρωπιά και την ελευθερία. Ο ελληνικός λαός μπόρεσε να αποκρούσει την εισβολή του ιταλικού φασισμού και να τρέψει σε φυγή τις στρατιωτικές δυνάμεις του γράφοντας απαράμιλλες σελίδες ηρωικού έπους στα Αλβανικά βουνά και στοιχειώνοντας το ελεύθερο και αγωνιστικό πνεύμα του Έλληνα.

Απέδειξε ακόμη πως κανένας αγώνας δεν είναι άνισος όταν στηρίζεται σε πανανθρώπινες αξίες που στοιχειοθετούν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε έθνους.

 Πράξη θυσίας, σημείο αναφοράς για έναν λαό που,  ουσιαστικά και στην πλειοψηφία του, δεν συμβιβάστηκε με τους  κατακτητές, δεν συνεργάστηκε μ’ αυτούς τους δολοφόνους και δεν υπάκουσε στις φασιστικές ορδές.

Ένας λαός που οι πλείστοι  ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ στην φοβερή σκλαβιά που επέβαλαν για  τέσσερα χρόνια οι φασίστες εισβολείς μαζί με τους συνεργάτες τους, και  κράτησε αδούλωτο το φρόνημά του και πάντα ελεύθερη την ψυχή του.  

Η Ήπειρος πλήρωσε βαρύ τίμημα από την φασιστική Κατοχή. Τα βουνά της Πίνδου έγιναν σημεία και σηματωροί ακατάβλητου αγώνα υπέρ του ανθρώπου και κατά του φασισμού. Φωτεινό παράδειγμα η Γυναίκα της Πίνδου που στην «κυρτωμένη ράχη της» κράτησε ζαλίκα ολόκληρη την Ελλάδα!

Ο μεγάλος κι ηρωικός αυτός αγώνας του ελληνικού λαού, πέρα από την εόρτια συμπεριφορά μας, είναι ανάγκη να γεννήσει και να ανδρώσει κάτι γόνιμο που θα αναφέρεται οπωσδήποτε στον σχεδιασμό του μέλλοντός μας. Αυτό απαιτεί και η σύγχρονη πραγματικότητα. Οι εορταζόμενες μνήμες έχουν αξία μόνο όταν υπάρχουν μελλοντικές στοχεύσεις. Μήνυμα διαρκούς επικαιρότητας που ανατρέπει έστω  και την παραμικρή ιδέα του εφησυχασμού.

Τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου μας δείχνουν  το δρόμο.

Ο φασισμός ποτέ δεν θα περάσει…

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: