Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Εκτός έκτακτης ενίσχυσης οι προβληματικές επιχειρήσεις αιγοπροβατοτροφίας


Αυτό προκύπτει από το τελικό κείμενο της ΚΥΑ, που πήρε ΦΕΚ την περασμένη εβδομάδα και δημοσιεύτηκε στην διαύγεια.
Ορισμός προβληματικής επιχείρησης, βάσει του άρθρου 2 (18) του Καν. 651/2014 είναι ο εξής:

«Προβληματική επιχείρηση» είναι η επιχείρηση για την οποία συντρέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α) εάν πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης πλην Μικρομεσαίας Επιχείρησης (ΜΜΕ) που δεν έχει συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή της ή, όσον αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, ΜΜΕ που δεν έχει συμπληρώσει επταετία από την πρώτη εμπορική της πώληση, η οποία πληροί τα κριτήρια για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου με τη δέουσα επιμέλεια από τον επιλεγμένο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό], όταν έχει απωλεσθεί πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Αυτό ισχύει όταν από την αφαίρεση των συσσωρευμένων ζημιών από τα αποθεματικά (και όλα τα άλλα στοιχεία που θεωρούνται εν γένει ως μέρος των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας) προκύπτει αρνητικό σωρευτικό ποσό που υπερβαίνει το ήμισυ του εγγεγραμμένου κεφαλαίου. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, ο όρος «εταιρεία περιορισμένης ευθύνης» παραπέμπει ειδικότερα στα είδη εταιρειών που αναφέρονται στο παράρτημα I της οδηγίας 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και ο όρος «κεφάλαιο» περιλαμβάνει, ενδεχομένως, και κάθε διαφορά από έκδοση υπέρ το άρτιο,
(β) εάν πρόκειται για εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας (πλην ΜμΕ που δεν έχει συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή της ή, όσον αφορά την επιλεξιμότητα για ενίσχυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, ΜμΕ που δεν έχει συμπληρώσει επταετία από την πρώτη εμπορική της πώληση, η οποία πληροί τα κριτήρια για επενδύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου κατόπιν ελέγχου με τη δέουσα επιμέλεια από τον επιλεγμένο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό), εφόσον έχει απολεσθεί πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, ο όρος «εταιρεία στην οποία τουλάχιστον ορισμένα μέλη έχουν απεριόριστη ευθύνη για τα χρέη της εταιρείας» παραπέμπει ειδικότερα στα είδη εταιρειών που αναφέρονται στο παράρτημα II της οδηγίας 2013/34/ΕΕ,
(γ) εάν πρόκειται για εταιρεία που υπάγεται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία ή πληροί τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου που τη διέπει όσον αφορά την υπαγωγή της σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία μετά από αίτημα των πιστωτών της,
(δ) εάν πρόκειται για επιχείρηση που έχει λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή που έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκειται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης
(ε) εάν πρόκειται για άλλη επιχείρηση εκτός ΜμΕ, εφόσον τα τελευταία δύο έτη:

1) ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης είναι υψηλότερος του 7,5 και
2) ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) είναι κάτω του 1,0.

Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της απόφασης, δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας είναι κτηνοτρόφοι αιγών και προβάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:
1. Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) και έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος 2019. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που αποστέλλονται ετησίως από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
2. Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) σε νησιά που δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας στα οποία λόγω ελλείψεως μεταποιητικών μονάδων δεν ήταν δυνατή η παράδοση γάλακτος. Στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας αναφέρονται τα νησιά της Επικράτειας που διαθέτουν μεταποιητικές μονάδες.
3. Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019, έως και 31-12-2019.
4. Διατήρησαν την εκμετάλλευση τους ενεργή έως και την 31/12/2019 γεγονός το οποίο διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).
5. Δεν ήταν προβληματική επιχείρηση στις 31/12/2019 κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 (αρθ. 2 σημ. 14), 6. Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013.

Οι όροι και το ύψος της ενίσχυσης

1. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ανά ενήλικο ζώο και θα προκύψει από τον αριθμό των τελικώς δηλωθέντων αιγοπρόβατων δια του ποσού που έχει δεσμευθεί για την παρούσα δράση.
2. Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει ο παραγωγός (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) στο πλαίσιο της παρούσας αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση που έχει λάβει βάσει του τμήματος 3.1 του Προσωρινού Πλαισίου από οποιαδήποτε πηγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 €. Στο ποσό των 100.000 € περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: