Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Έγραψε το ένα ευρώ στο πρόβειο γάλα μετά τη συμφωνία συνεταιρισμού με τον Κολιό

Ως ενδιαφέρουσα κατάκτηση νέας κορυφής στην τιμή του πρόβειου γάλακτος, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η συμφωνία που έκλεισε τα τελευταία 24ωρα ο ισχυρός κτηνοτροφικός συνεταιρισμός που έχει βάση το Λιβάδι Ολύμπου.

Όπως ενημέρωσε την Agrenda και το Agronews ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Κώστας Τσανούσας, οριστικοποιήθηκε τελικά η συμφωνία που κυοφορούνταν εδώ και μέρες και προβλέπει την διάθεση του συνόλου της παραγωγής γάλακτος του συνεταιρισμού που υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια κιλά, στη γαλακτοβιομηχανία Κολιός.

Η συμφωνία προβλέπει τιμή 1 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα της νέας γαλακτοκομικής περιόδου και 0,65 ευρώ το κιλό για το γίδινο. Σημειωτέον ότι η περισυλλογή του γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη και έξοδα της γαλακτοβιομηχανίας.

Η παραπάνω συμφωνία δίνει νέα ώθηση στις τιμές παραγωγού, καθώς είναι η υψηλότερη τιμή που έχει συμφωνηθεί για το πρόβειο γάλα της νέας περιόδου και έρχεται να επιβεβαιώσει τον ανταγωνισμό που υπάρχει από την πλευρά των τυροκομομικών επιχειρήσεων και γαλακτοβιομηχανιών της χώρας για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερου γάλακτος.

Η αυξημένη ζήτηση έχει να κάνει, τόσο με το ενδιαφέρον των διεθνών κυρίως αγορών για το προϊόν της φέτας, όσο και με τη θεσμική θωράκιση της διαδικασίας παρασκευής της φέτας και του περιορισμού του φαινομένου παρασκευής φέτας από εισαγόμενο γάλα.

Σημειωτέον ότι στις αρχές του μήνα η Agrenda είχε αναφερθεί στην επικείμενη συμφωνία του Συνεταιρισμού Λιβαδίου με τον Κολιό αναφέροντας:

Καρφώνει το ένα ευρώ στο Λιβάδι Ολύμπου η μάχη για το πρόβειο

Στο Λιβάδι Ολύμπου μεταφέρεται αυτές τις μέρες το ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση της τιμής στο πρόβειο γάλα. Η ζήτηση παραμένει μεγάλη, από το Λιβάδι έχουν περάσει φέτος όλοι οι γνωστοί τυροκόμοι και γαλατάδες και όπως λέγεται από πολλούς πιθανότατα θα αποτελέσει τον σηματωρό για το επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν τη νέα γαλακτοκομική περίοδο οι τιμές στο πρόβειο γάλα. Ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Λιβαδίου Ολύμπου διαθέτει κάθε χρόνο περί τα 10 εκατομμύρια κιλά γάλα κορυφαίας ποιότητας, το οποίο καλοβλέπουν όλα τα τυροκομεία φέτας που τιμούν τη δουλειά τους. Πέρυσι το γάλα του συνεταιρισμού είχαν μοιρασθεί δύο γνωστές τυροκομικές επιχειρήσεις, ενώ φέτος πιο κοντά να πάρει όλο το γάλα φαίνεται να είναι ο Κολιός, καθώς δείχνει διατεθειμένος να προσφέρει το πολυθρύλητο ένα ευρώ στη βάση του οποίου διαπραγματεύονται το προϊόν τους τα μέλη του συνεταιρισμού.

Γιάννης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: