Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Σύνδεσμος Αθηνών Βούρμπιανης είχε δημιουργία και δράση και μέσα στην πανδημία


ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΟΥΡΜΠΙΑΝΗΣ

ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 3/2020 – 8/2020

Ο Σύνδεσμος Αθηνών Βούρμπιανης Κόνιτσας προσπάθησε να μετατρέψει την απογοήτευση και την απομόνωση της πανδημίας σε δημιουργία και δράση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ο στόχος των αδελφοτήτων να είναι μόνον οι εκδηλώσεις του Αυγούστου. Όλη η χρονιά προσφέρεται για να διασώσουμε την παράδοσή μας, να γνωρίσουμε βαθύτερα τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, να δημιουργήσουμε νέες εστίες συζήτησης και αναζήτησης.

1) Ο Σύνδεσμός μας κατάφερε αυτούς τους μήνες της απομόνωσης να χαρτογραφήσει τον οικισμό της Βούρμπιανης και να οριοθετήσει τους παλιούς μαχαλάδες, καθώς και να εντοπίσει και να σηματοδοτήσει τα τοπωνύμια των γύρω περιοχών. Είναι ένα έργο που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Δε φτάνει μόνο μέσα από διαβάσματα να βρεις και να διασταυρώσεις τα τοπωνύμια, αλλά πρέπει να βρεις τους ανθρώπους που μπορούν σήμερα να επιβεβαιώσουν την οριοθέτησή τους. Δεν είναι πολλοί πια, δυστυχώς, οι γέροντες που έχουν απομείνει οι οποίοι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και να εκτυπώσουμε αυτόν τον χάρτη και να φτάσει στα χέρια κάθε συγχωριανού μας.


2) Πήραμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη από το Γιώργο Χαλκιά, τον μεγαλύτερο αδελφό της οικογένειας οργανοπαικτών των Χαλκιάδων της Βούρμπιανης. Μας μίλησε για τη ζωή του και για την ενασχόλησή του με το κλαρίνο από τα 14 του χρόνια έως σήμερα που είναι 80 χρονών.


3) Ηχογραφήσαμε το Γιώργο Χαλκιά σε νομπέτια και παραδοσιακά τραγούδια της
περιοχής μας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της μουσικής του ταυτότητας και η ιδιαιτερότητα του παιξίματός του. Για το λόγο αυτό, το κλαρίνο του Γιώργου Χαλκιά ακούγεται μόνο του, χωρίς συνοδεία άλλων οργάνων, πέραν του ντεφιού που κρατά το ίσο. Έχουμε σκοπό την ηχογράφηση αυτή καθώς και τη συνέντευξη που μας παραχώρησε να τα συμπεριλάβουμε σε ένα CD που και αυτό με τη σειρά του θα δοθεί στους συγχωριανούς μας και σε όποιον άλλο το επιθυμεί.

Ο λόγος της κοινοποίησης των πεπραγμένων μας είναι για να δώσει θάρρος σε όλους τους Ηπειρώτες που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν. Τίποτε δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας σταματήσει. 

Κάθε εμπόδιο πρέπει να είναι εφαλτήριο για δράση και έργο.


Νατάσα Κοντούλη,
Πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών
Βούρμπιανης Κόνιτσας
                                                                                                 
    Ελένη Κοντούλη,
Γραμματέας του Συνδέσμου Αθηνών
Βούρμπιανης Κόνιτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: