Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Αποφασισμένοι να μην πέσουν κάτω από τα 95 λεπτά για το πρόβειο οι κτηνοτρόφοι


Τρενάρουν τις συζητήσεις όσοι γαλατάδες έχουν «κλείσει» αρκετές ποσότητες ενόψει της νέας σεζόν

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η δυναμική ανόδου των τιμών που έχει αναπτυχθεί από το καλοκαίρι στην αγορά του αιγοπρόβειου ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου. Κτηνοτρόφοι, που συνομίλησαν με την «ΥΧ», κάνουν λόγο για αυξήσεις 5 – 10 λεπτών/κιλό στο πρόβειο και 3-5 λεπτών/κιλό στο γίδινο, για κάποιους τουλάχιστον μήνες της ερχόμενης σεζόν. Από την πλευρά τους, μεγάλοι συνεταιρισμοί προετοιμάζονται για τη σύναψη συμφωνιών και δεν πέφτουν κάτω από τα 95 λεπτά, από τη στιγμή που μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικές ποσότητες ποιοτικού γάλακτος.

Τούτων λεχθέντων και δεδομένου ότι ήδη οι εταιρείες έχουν κλείσει αρκετά γάλατα, συνήθεις φαίνεται ότι είναι οι πρακτικές καθυστέρησης των συζητήσεων, ώστε να «πέσουν» οι κτηνοτρόφοι στη διαπραγμάτευση υπό την πίεση των αναγκών τους σε ρευστότητα.

Θέλουν να «κλειδώσουν» τους κτηνοτρόφους

Σύμφωνα με πηγές της «ΥΧ», συνεχίζουν να ανεβαίνουν τα νούμερα σε προβατοτρόφους του Nομού Μαγνησίας. Ενδεικτικά, κτηνοτρόφος είδε στο τιμολόγιο του Αυγούστου άνοδο από τα 94 στα 96 λεπτά/κιλό. «Ορισμένες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να δελεάζουν τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους με βελτιωμένες τιμές στο κλείσιμο της χρονιάς για να μην μπουν σε σκέψεις να δώσουν το γάλα τους αλλού», μας είπε ζωοτέχνης από την περιοχή.

Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξουν αυξήσεις που θα κυμανθούν από 5 έως 10 λεπτά στο πρόβειο προχώρησε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Παναγιώτης Στέφας, κτηνοτρόφος από την Κορινθία. «Αυτό μεταφράζεται σε μια ανώτατη τιμή από 90 έως 95 λεπτά, αλλά δεν ισχύει για όλη τη χρονιά», διευκρινίζει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Στέφα, η ζήτηση για γίδινο αυξάνεται, γεγονός που αναμένεται να διαμορφώσει μια ανώτατη τιμή κοντά στα 70 λεπτά.

Τη δική του εκτίμηση έδωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων, Νίκος Τάχας: «Τα δεδομένα δείχνουν ότι μια άνοδος στις τιμές είναι πολύ πιθανή, ωστόσο όχι στα επίπεδα που έχουν ακουστεί από ορισμένους. Θεωρώ πως πιο ρεαλιστική είναι μια ανώτατη τιμή στα 95 λεπτά, όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι παραμένει η αβεβαιότητα στην εστίαση λόγω του κορωνοϊού».

Δεν είναι για όλους, λένε οι έμπειροι

Στον αντίποδα, ο αιγοτρόφος από τα Ιωάννινα Μιχάλης Βέργος, που συνεργάζεται με γνωστή τοπική γαλακτοβιομηχανία, ανέφερε ότι «εμείς πληρωνόμαστε μεσοσταθμικά στα 49-50 λεπτά. Ακόμη οι εταιρείες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και περιμένουμε μετά τα μέσα Οκτωβρίου να ακούσουμε συγκεκριμένα νούμερα». Ιδιαίτερα συγκρατημένος παρουσιάζεται και ο κτηνοτρόφος από την Αχαΐα, Παναγιώτης Ρέκκας: «Κατά τους θερινούς μήνες είδαμε αυξήσεις έως και 10 λεπτά στο πρόβειο γάλα, ωστόσο, οι ποσότητες ήταν μικρότερες. Με αυτά που γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, δεν περιμένουμε ανάλογες τιμές τον χειμώνα».

Στην Καστοριά, έχουν κλείσει ήδη συμφωνίες ενόψει της νέας περιόδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, Δημήτρη Μόσχο. «Ωστόσο, κανείς δεν μιλάει με συγκεκριμένους αριθμούς, απλώς λένε για άνοδο 3-4 λεπτών φέτος. Οι τιμές στις συμφωνίες παραμένουν ανοιχτές», καταλήγει ο ίδιος.

https://www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: