Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020

ΒΙΝΤΕΟ. «Οδοιπορικό στα χωριά της κοιλάδας του Αχελώου και στο αιολικό "ΓΕΡΑΜΠΗ", στη Μεγαλόχαρη Άρτας»

Αντιπροσωπία της Περιφερειακής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», αποτελούμενη από τον επικεφαλής Γιώργο Ζάψα και τους υπευθύνους των τομέων Οργανωτικού και Περιβάλλοντος, Ελευθερία Κοσσυβάκη και Νικόλαο Μάνθο, πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο περιοδεία στα χωριά της κοιλάδας του Αχελώου και ολοκλήρωσε με επιτόπια επίσκεψη στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο ανεμογεννητριών ισχύος 24 MW, στο βουνό "Γεραμπή", στα όρια των κοινοτήτων Μεγαλόχαρης κ’ Βελεντζικού του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, Άρτας.

Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο υπάρχουν δικαστικές προσφυγές των κατοίκων κατά της εταιρείας από το 2013. Παρά την δικαστική απόφαση διακοπής εργασιών η εταιρεία εγκατέστησε εργοτάξιο στην κορυφή του βουνού, διανοίχτηκαν δρόμοι πρόσβασης, ολοκληρώθηκαν αρκετές βάσεις πυλώνων Α/Γ και τραβήχτηκε μέρος του καλωδίου μεταφοράς ρεύματος.
Μιλήσαμε με κατοίκους της Μεγαλόχαρης, πρώην δημοτικούς Συμβούλους και πρώην προέδρους της Κοινότητας και με τους εκεί κτηνοτρόφους που πλήττονται από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο βουνό αφού φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους βοσκότοπους της Πίνδου, ιδανικό για εκτατική εκτροφή αιγοπροβάτων και βοοειδών ντόπιων φυλών.


Η εικόνα που αντικρίσαμε είναι δραματική. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι δεδομένη. Το βουνό ξεγυμνώθηκε και λεηλατείται. Τα βαριά μηχανήματα έδιωξαν τα ζώα από το βουνό και οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να τα σταβλίζουν και να ταΐζουν σε 24ωρη βάση, χωρίς αποζημίωση. Ένα βαρύ κόστος για μια χρονική περίοδο που τα προηγούμενα χρόνια (πριν την έναρξη των εργασιών) τα ζώα ήταν ελεύθερα στο βουνό από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο! Εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που πασχίζουν και παράγουν!
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που είναι νωπή η απόφαση του Ιουλίου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για τους όρους εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Ήπειρο και βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση της Γεραμπή, αφού το έργο κατασκευάζεται σε προστατευόμενη περιοχή Natura &ΖΕΠ, υπάρχει προϋπάρχουσα παραδοσιακή κτηνοτροφική δραστηριότατα μεγάλης κλίμακας και δεν έχει την συγκατάθεση του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής!
Οι ΑΠΕ από έργα φιλικά στο περιβάλλον κινδυνεύουν να καταστούν, αν δεν έγιναν ήδη, «αντίπαλη» δραστηριότητα στις υφιστάμενες ενασχολήσεις των κατοίκων της υπαίθρου, είτε αυτές αφορούν αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, είτε αφορούν προϋπάρχουσες οικοτουριστικές δραστηριότητες και πλήττουν σοβαρά τον παραγωγικό ιστό και την εθνική οικονομία.
Η θέση μας είναι πως, η ανασυγκρότηση της υπαίθρου και η υποστήριξη του αγροδιατροφικού πρωτογενούς τομέα, ειδικά της κτηνοτροφίας, προηγείται των όποιων πολιτικών για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε επιλέξιμους βοσκοτόπους θα αποτελέσει ταφόπλακα για την εναπομείνασα εκτατική κτηνοτροφία. Από την πλευρά της εφαρμογής πολιτικών για την προστασία των οικοσυστημάτων και των αλπικών τοπίων εκτιμούμε ότι εάν δεν τεθεί ένα όριο στα μεγέθη η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη.
Κάποιος-οι να πάρουν τώρα την ευθύνη πριν είναι αργά. Η πολιτεία δεν μπορεί να είναι απούσα σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων σε βουνά και περιοχές σαν κι αυτή της κοιλάδας του Αχελώου καταστρέφουν το περιβάλλον, εξαφανίζουν την κτηνοτροφία και δεν δίνουν προοπτική ανάπτυξης. Επιπλέον πρόκειται για μια περιοχή με ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς τα περισσότερα βουνά ανήκουν σε συνεταιρισμούς και διαχειριστικές επιτροπές. Αυτός ο τόπος θέλει έργα που θα διευκολύνουν την ασφαλή πρόσβαση και να σχεδιάσουμε για τους κατοίκους ένα μέλλον διαφορετικό από το σημερινό, στην κατεύθυνση της ήπιας ανάπτυξης για καλύτερη ζωή αλλιώς η ύπαιθρος θα ερημώσει.
Η συνεισφορά της Παράταξης σε αυτή την υπόθεση, εκτός από την σταθερή υποστήριξη των κατοίκων και των κτηνοτρόφων που εναντιώνονται στο αιολικό είναι και στην δημιουργία ενός Video 40 λεπτών «Οδοιπορικό στην κοιλάδα του Αχελώου ..» που αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν και περιγράφουν με οργή οι φιλόξενοι κάτοικοι της Μεγαλόχαρης, τους οποίους ευχαριστούμε.

Δείτε το βίντεο  Περιφερειακής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»,

Δεν υπάρχουν σχόλια: