Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Τελικά κάτω από τα 4 ευρώ και ανά μάνα η ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

Με χίλια δυο εμπόδια και γραφειοκρατία θα κατανεμηθεί - πιθανότατα από τον Νοέμβριο - το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που "κλείδωσε" το ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που υπέστησαν επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το ποσό ανά ζώο θα ανέλθει περίπου στο 3,8 ευρώ και θα αφορά μόνο τις "μάνες", δηλαδή θηλυκά αιγοπρόβατα σε αναπαραγωγική ηλικία.
Εξάλλου, μπορεί η σχετική υπουργική απόφαση δέσμευσης του ποσού να δημοσιεύθηκε στη "Διαύγεια" την 1η Σεπτεμβρίου, 4 μήνες μετά το Πάσχα, οπότε και οι κτηνοτρόφοι είδαν να μένουν απούλητα πολλά αμνοερίφια, αλλά η διαδικασία είναι αρκετά γραφειοκρατική και θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα με δύο μήνες. Πρώτα πρέπει να συνυπογραφεί και να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης της έκτακτης αυτής ενίσχυσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το "άνοιγμα" ενός πληροφοριακού συστήματος για υποδοχή αιτήσεων από τους πληττόμενους κτηνοτρόφους. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα. Στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων και η κατανομή των χρημάτων, δηλαδή από Νοέμβριο και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: