Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Αποκλείονται μικροί και ορεινοί αιγοπροβατοτρόφοι από την ενίσχυση de minimis για τον κορωνοϊό


Πολύ χαμηλότερη από τις προσδοκίες που δημιούργησαν οι επί μήνες ανακοινώσεις καλών προθέσεων της κυβέρνησης αποδεικνύεται η ενίσχυση de minimis με 4 ευρώ ανά ζώο στους αιγοπροβατοτρόφους που έχουν παραδώσει από 100 κιλά γάλακτος και πάνω.
Η ενίσχυση ανακοινώθηκε χτες με καθυστέρηση δύο μηνών από το Πάσχα, οπότε και είχαν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές τις συνέπειες από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Υπολογίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι που μένουν εκτός ενίσχυσης είναι περίπου 35.000.
Με δηλώσεις τους οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (επί ΣΥΡΙΖΑ) Σταύρος Αραχωβίτης και Βαγγέλης Αποστόλου αναλύουν τους λόγους για τους οποίους η εν λόγω ενίσχυση είναι ανεπαρκής:
Δήλωση Σταύρου Αραχωβίτη, βουλευτή Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ
Τώρα επιτέλους εξηγείται η κωλυσιεργία που διανθίστηκε με ανεκπλήρωτες «επίσημες» ανακοινώσεις και «προσωπικές» δεσμεύσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.
Ήταν, από τη μία, η πολιτική επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου για στήριξη πολύ κατώτερη της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι. Ήταν όμως τελικά και δική της επιλογή να είναι αυτή η στήριξη πολύ κατώτερη και από το 2018 (κομμένη κατά 25%), όταν σε δημοσιονομικές συνθήκες δυσκολότερες και χωρίς να υπάρχει πανδημία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκατ. ευρώ μέσω του μηχανισμού «de minimis», που αντιστοιχούσαν σε 1 ευρώ περισσότερα ανά ζώο, με ελάχιστη προϋπόθεση την παράδοση, τουλάχιστον 1 κιλού γάλακτος.
Απ’ όπου και να το εξέτασαν λοιπόν στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι συγκρίσεις με τις πραγματικές συνέπειες της πανδημίας στην κτηνοτροφία είναι αμείλικτες και αναπάντητες.
Ήταν αυτές οι συγκρίσεις λοιπόν που περιέπλεκαν τους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις ώστε να δοθεί -όταν δοθεί- από το ΥπΑΑΤ η «κολοβή» στήριξη για τους αιγοπροβατοτρόφους, με σκληρούς όρους και περιορισμούς (παράδοση 100 κιλά γάλακτος τουλάχιστον).
Δήλωση Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Βορίδης, μετά από διεργασίες 2 μηνών το μόνο που κατάφερε με τη δέσμευσή του ήταν να αφήσει εκτός ενίσχυσης, έστω και ενός ευρώ, την πιο ευαίσθητη ομάδα των αιγοπροβατοτρόφων, αυτούς των απομονωμένων ορεινών περιοχών, αλλά και όλο τον κλάδο που επλήγει από τη πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς ουσιαστική βοήθεια.
Η χορήγηση των 4 ευρώ ανά θηλυκό ζώο και με την προϋπόθεση της παράδοσης 100 κιλών γάλα σε 40.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους αποτελεί εμπαιγμό όχι μόνο για το ύψος της αλλά και για τον αριθμό των πληττόμενων που καλύπτει.
Γνωρίζει ο κ. Βορίδης πολλές απομονωμένες περιοχές που τα τυροκομεία να ζητούν γάλα από τους αιγοπροβατοτρόφους;
Υπάρχει δυνατότητα να δοθεί σε όλους το διπλάσιο ποσό ανά ζώο δηλαδή τα 72 εκατ. ευρώ, ώστε να συνεχίσει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας να στέκεται ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά με τα δύο βασικά της προϊόντα, τη φέτα και το κρέας, αλλά και να αποτελεί τη βασικότερη απασχόληση στην ορεινή ύπαιθρο.
Γι' αυτό αποτελούσε επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν όλοι, όχι μόνο γιατί έχουν όλοι το ίδιο πρόβλημα, αλλά και γιατί αυτοί των απομονωμένων περιοχών:
α) δεν παίρνουν τις ανάλογες με τους προηγούμενους ενισχύσεις στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως για παράδειγμα δεν θεωρήθηκαν δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δόθηκαν αυτές τις ημέρες στην κτηνοτροφία και
β) στην πλειοψηφία τους είναι μικρές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές και πρέπει να κρατηθούν μια και αποτελούν τη μοναδική παραγωγική απασχόληση και πηγή εσόδων σε αυτές.
Στους χιλιάδες τέτοιους απομονωμένους οικισμούς που έχει η χώρα μας οι οικογένειες που μένουν δεν ξεπερνούν τις 10, από τις οποίες 2 με 3 είναι κτηνοτρόφοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: