Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Σούλι, ζωντανεύει κομμάτια της πολυκύμαντης ιστορίας του (ΦΩΤΟ)


Ο χρόνος μετεωρίστηκε στο παρελθόν κατά τα πρόσφατα γυρίσματα ιστορικού ντοκιμαντέρ για το Σούλι, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Με τη συμμετοχή του "Σώματος Σουλιωτών", αντιλάλησαν, έστω και για λίγο, οι φωνές όλων των γενιών του Σουλίου, που με αξία και πίστη θέρισαν στο πέτρινο έδαφος τον καρπό της λευτεριάς.

Και όταν στο προαύλιο του Αγίου Δονάτου ο Διονύσης Διαμάντης, με τη συνοδεία στο κλαρίνο του Βασίλη Σπύρου, ερμήνευσε σουλιώτικα τραγούδια, τα κατορθώματα των Σουλιωτών  αποτυπώθηκαν ως κίνηση πέρα από τη μνήμη, ως βηματισμοί πέρα από το άφθαρτο.

Και φωτοβόλησαν εικόνες από τον ηρωικό βίο των Σουλιωτών, που στο παρόν αχτινοβολούν με τη γνώση, την εσωτερική φλόγα και τη δύναμη της ψυχής, την αυλαία ανοίγοντας για καινούργιους αγώνες.

Τι όμορφη η στιγμή, που οι θυσίες των Σουλιωτών σε μακρινούς ορίζοντες αντιφεγγίζουν. Τι αιώνια η στιγμή, που το παράδειγμα των ηρώων δεν μένει ακίνητο, αλλά κινητοποιεί συνειδήσεις...

Στο Σούλι ακούς φωνές, ήχους, ψελλίσματα, βηματισμούς, που αντηχούν το χρέος και δίνουν βαθύ νόημα στον ορισμό του καθήκοντος.

π. Ηλίας Μάκος











Φωτό: "Σώμα Σουλιωτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια: