Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Έφυγε χθες από τη ζωή ο βιρτουόζος Τζουμερκιώτης βιολιστής Κώστας Κωσταβασίλης.


Αναδημοσίευση από Λαληταδες μουσικο σχημα - facebook

Έφυγε σήμερα από κοντά μας ένας δικός μας άνθρωπος, για πολλά χρόνια συνεργάτης αλλά και δάσκαλος, ο μπαρμπα-Κώστας Κωσταβασίλης, ο "γερόλυκος" -όπως του άρεσε να τον αποκαλούμε- βιρτουόζος Τζουμερκιώτης βιολιστής. Πολλοί τον γνώριζαν ως Κώστα-Μαρίνα, όνομα που αποδεχόταν με γέλιο αλλά και με το πηγαίο χιούμορ που τον χαρακτήριζε. Συντρόφεψε με τις δοξαριές του γενιές ολόκληρες σε ατέλειωτες στιγμές χαράς, σε γάμους, σε βαφτίσια, σε πανηγύρια.

Πάντα μας μιλούσε με νοσταλγία αλλά και θαυμασμό για το "έτερον μουσικό ήμισυ" τον αείμνηστο μεγάλο δεξιοτέχνη του κλαρίνου επίσης Τζουμερκιώτη απ τη Σκαλούλα Σωτήρη Κολιοκώστα, αλλά και τη "λήθη" που βίωσε στη συνέχεια και μελαγχολούσε. Έπρεπε να ρθήτε εσείς να σμιξουμε για να ξανανοιώσω τη χαρά του βιολιού και του παταριού μας έλεγε. Γενναιόδωρος άνθρωπος, μας έδειξε σκοπούς και τραγούδια της ευρύτερης περιοχής με το ιδιαίτερο βιωματικό του παίξιμο με το ύφος και το χαρακτήρα της ντόπιας μουσικολαλιάς. Τζουμερκιώτικο μπεράτι, Τζουμερκιώτικο καγκέλι, αρβανιτοβλάχικος βαθύς και τόσα άλλα υπήρξαν μουσική του κληρονομιά και "δωρεά" στην επόμενη γεννιά. Τρυφερός άνθρωπος, δάκρυζε με κάποια τραγούδια που τον σημάδεψαν. ιδιαίτερα με το μοιριολόι της Παραμυθιάς αλλά και το "μια μάννα απόψε μάλωνε".

Καλό σου ταξίδι μπαρμπα Κώστα, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, άς είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Α, και μην ξεχάσεις να δώσεις πολλά χαιρετίσματα μεταξύ των άλλων και σ' αυτούς απ τη δικιά μας ¨φαμίλια" τη μουσική, πούφυγαν νωρίτερα, με πρώτο και καλύτερο τον φίλο σου Σωτήρη Κολιοκώστα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: