Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου τα 4 ευρώ στους προβατοτρόφους


Τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών περιμένει το ελληνικό αίτημα για ειδική ενίσχυση ύψους 31 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να «τρέξουν» την πληρωμή μόλις ο σχετικός φάκελος εγκριθεί. Έτσι, με βάση το σχεδιασμό το καλό σενάριο θα ήταν η πίστωση της σχετικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς των παραγωγών, μέχρι τις 10 Ιουλίου. 

Το θέμα απασχόλησε συνάντηση Θεσσαλών κτηνοτρόφων με τον βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, ο οποίος τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητικός, κάνοντας βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις και τον «λαγό» του κυβερνώντος κόμματος στο χειρισμό των θεμάτων. Επί του συγκεκριμένου ζητήματος πάντως ο Λαρισαίος βουλευτής δεν είχε να δώσει είδηση, αρκέστηκε να πει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για στήριξη των κτηνοτρόφων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης… θα εισακούσει τις δεήσεις.
Από την πλευρά των Θεσσαλών κτηνοτρόφων πάντως, τέθηκε για μια ακόμη φορά το ζήτημα να μην τεθεί ανώτατο όριο στα 500 θηλυκά και η καταβολή της ενίσχυσης (4 ευρώ) να δοθεί για όλα τα επιλέξιμα ζώα με μέση παραγωγή γάλακτος άνω των 100 κιλών το χρόνο. Προς το παρόν γίνεται λόγος για έναν αριθμό 7.750.000 αιγοπροβάτων.


Με 300 ευρώ το στρέμμα τα σπαράγγια
Εν τω μεταξύ, την απογοήτευσή τους εκφράζουν οι παραγωγοί σπαραγγιού με αφορμή τις δηλώσεις Βορίδη που φέρεται να κάνει λόγο για ενίσχυση 5 εκατ. ευρώ πανελλαδικά, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 300 ευρώ το στρέµµα για κάθε παραγωγό, όταν οι ίδιοι υπολογίζουν τη ζηµιά στα 500 ευρώ το στρέµµα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γίνεται σαφές ότι η λίστα των δικαιούχων ειδικών ενισχύσεων δεν είναι αντιπροσωπευτική του φάσµατος της αγροτικής παραγωγής στη χώρα µας και δείχνει να έχει επικεντρωθεί σε πολύ συγκεκριµένες κατηγορίες παραγωγών, οι οποίοι
κατάφεραν να αναδείξουν πτυχές των απωλειών που υπέστησαν. ∆εν είναι λίγοι, µάλιστα, αυτοί που τονίζουν ότι γέρνει ιδιαίτερα προς την πλευρά της αγροδιατροφής, πριµοδοτώντας εκτός από παραγωγούς και µεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως και την κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: