Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Σε Άρτα, Φιλιππιάδα, Κομοτηνή και Καβάλα, τα δημιουργικά εργαστήρια φωτογραφίας “Postcards from home-NorthWest"



Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ARTIFACTORY ανακοινώνει την έναρξη της σειράς δημιουργικών εργαστηρίων φωτογραφίας “Postcards from home-NorthWest” για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των ανισοτήτων, που υλοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τις Φωτογραφικές ομάδες της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος: Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας ΚΑ.ΔΡΩ, Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦΟΑ, Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής και Φωτογραφική Ομάδα Καβάλας. Ταυτόχρονα αποτελεί μία πρόσκληση προς τις ευπαθείς ομάδες των περιοχών αυτών με έμφαση στις εθνικές μειονότητες. Το πρώτο εργαστήρι πρόκειται να υλοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πολυχώρο Πολιτισμού (Παλαιό Δημαρχείο) Φιλιππιάδας σε συνεργασία με τις ομάδες Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦΟΑ και Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας ΚΑ.ΔΡΩ και εισηγήτριες την Λία Ναλμπαντίδου και την Ελένη Μουζακίτη.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση και η άρση της ξενοφοβίας, η γνωριμία με τον Άλλον, η συμπερίληψη μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της διαδικασίας διερεύνησης της έννοιας του σπιτιού. Τα εργαστήρια εστιάζουν στο να δώσουν χώρο στους συμμετέχοντες να αναστοχαστούν πάνω στις εμπειρίες - ιστορίες τους αναφορικά με τις αντιλήψεις τους γύρω από την έννοια του σπιτιού και να τις μοιραστούν κατανοώντας τα σημεία που είναι κοινά και αυτά που είναι διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα ευαισθητοποιηθούν, θα εντοπίσουν και θα επεξεργαστούν ζητήματα ταυτότητας και ζητήματα προσωπικής - συλλογικής μνήμης. Το πρόγραμμα μέσω της χρήσης της τέχνης της φωτογραφίας και της ερμηνείας των εικόνων θα ευαισθητοποιήσει και θα δημιουργήσει ανεκτικότητα απέναντι στην ένταξη του οποιουδήποτε Άλλου σε μία κοινότητα, απέναντι σε όσους και όσες υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Postcards from home
To “Postcards from home” είναι μια διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 από την Φωτεινή Παπαχατζή στο πλαίσιο της υποτροφίας της στο πρόγραμμα "START - Create Cultural Change", ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης και τη Γερμανική Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, στο πλαίσιο της εργασίας της στο Gesellschaft für Humanistische Fotografia (Εταιρεία ανθρωπιστικής φωτογραφίας), στο Βερολίνο. Έκτοτε αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις: ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και δημιουργίας, ανοιχτής προς όλους, όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της, αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα για την φωτογραφία με βάση την μη-τυπική εκπαίδευση. Η διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας είναι στο site www.postcardsfromhome.net από όπου οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν τις συμμετοχές τους .
Στο πλαίσιο του “Postcards from home” διοργανώνονται εργαστήρια φωτογραφίας με αντικείμενο την διερεύνηση της έννοιας του σπιτιού σε συνεργασία με ομάδες φωτογραφίας, φεστιβάλ, οργανισμούς και εισηγητές φωτογράφους αλλά και καλλιτέχνες από όλες τις τέχνες, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους και ερευνητές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εργαστήρια που έχουν γίνει από τις Φωτεινή Παπαχατζή και Λία Ναλμπαντίδου σε συνεργασία με το ASFA Photocourses στον καλλιτεχνικό Σταθμό της ΑΣΚΤ Αθηνών στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου Ιωαννίνων, στο φεστιβάλ Γιορτές Ρόκκας στα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων, στο Στέκι Καθηγητών Ρεθύμνου και από την Φωτεινή Παπαχατζή στο Antiparos International Photo Festival, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στο Βερολίνο και σε ομάδες θεάτρου ηλικιωμένων.
ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ
Το “Postcards from home-NorthWest” στην Άρτα και την Φιλιππιάδα υλοποιείται με συνδιοργανωτές την Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας ΚΑΔΡΩ και τη Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦΟΑ. Οι διοργανωτές προσκαλούν άτομα από ευπαθείς ομάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν να επικοινωνήσουν για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στα email info@postcardsfromhomenet.com μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2019.
Περισσότερα …
Για την ARTIFACTORY www.artifactory.eu
Για το Postcards from home www.postcardsfromhome.net
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνείτε










Δεν υπάρχουν σχόλια: