Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Γιάννης Γκουρομπίνος: «Θα ανέβει φέτος το αιγοπρόβειο,αν η αγορά δεν λειτουργήσει με όρους καρτέλ».


Aνήσυχος και προβληματισμένος για το βραχυπρόθεσμο, αλλά και το μακροπρόθεσμο μέλλον του κλάδου εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο νεαρός και εκ Βλαχογιαννίου Τυρνάβου καταγόμενος κτηνοτρόφος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα προβλήματα στη ζωική παραγωγή παραμένουν, με το ζωικό κεφάλαιο να μειώνεται συνεχώς και ολοένα και περισσότερους συναδέλφους του να αποχωρούν από τον χώρο.
Όπως αναφέρει, είναι τέτοια η απαισιοδοξία των κτηνοτρόφων που εμφανίζονται επιφυλακτικοί ακόμα και για τα σενάρια των τελευταίων εβδομάδων που προεξοφλούν άνοδο της τιμής του γάλακτος τη φετινή περίοδο. Ο ίδιος πιστεύει ότι, «εφόσον η αγορά λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού και όχι με μεθόδους καρτέλ, οι τιμές θα είναι καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια». Ωστόσο, εφιστά την προσοχή των παραγωγών στις «ταμειακές διευκολύνσεις» με τη μορφή προκαταβολών, οι οποίες, όπως λέει, μπορούν να τους καταστήσουν ομήρους των διαθέσεων της βιομηχανίας.

Προ ημερών, η Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε τους κτηνοτρόφους, ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου, να μην παίρνουν προκαταβολή χωρίς προηγουμένως να έχουν συμφωνήσει συγκεκριμένη τιμή για το αιγοπρόβειο γάλα μέσω συμφωνητικού. Είναι τόσο εκτεταμένο το φαινόμενο;
Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια η παραπάνω τακτική, κυρίως με ευθύνη των βιομηχάνων, ήταν πάγια. Βλέπετε, αυτή την περίοδο, οι κτηνοτρόφοι αναζητούν ρευστό για να προμηθευτούν ζωοτροφές για τον χειμώνα που έρχεται. Έτσι, πολλές βιομηχανίες προσέγγισαν τους κτηνοτρόφους παρέχοντάς τους κάποια ταμειακή διευκόλυνση, με τη μορφή προκαταβολής, θέτοντας όμως κάποιους αυστηρούς όρους στο γάλα, για να καταβάλουν την αρχικά συμφωνηθείσα τιμή. Π.χ. ποσοστό λίπους, πρωτεϊνών στο 11,5-12%, όταν μια φυσιολογική απόδοση δεν ξεπερνά ποτέ το 11%.
Έτσι, η τελική τιμή που δινόταν, με μεγάλη καθυστέρηση, στον κτηνοτρόφο, δεν ήταν η προσδοκώμενη, ενώ, λόγω της προκαταβολής, ο παραγωγός ήταν όμηρος των διαθέσεων του βιομηχάνου.
Όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ποσοστό μείωσης στην παραγωγή γάλακτος περίπου στο 30%, ενώ αντίστοιχη είναι και η μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Κάθε χρόνο, όσοι μπορούν αποχωρούν από τον χώρο και πολύ δύσκολα το δυναμικό ανανεώνεται
Επειδή οι αριθμοί δεν λένε ψέματα, όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ποσοστό μείωσης στην παραγωγή γάλακτος περίπου στο 30%, ενώ αντίστοιχη είναι και η μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Κάθε χρόνο όσοι μπορούν αποχωρούν από τον χώρο και πολύ δύσκολα το δυναμικό ανανεώνεται.
Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι άλλαξε φέτος και θα δώσει τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να μην υπογράφει από μειονεκτική θέση το συμφωνητικό;
Έτσι, ελλείψει γάλακτος, έχει δημιουργηθεί η προσδοκία ότι φέτος οι τιμές που θα μας προσφέρουν οι βιομηχανίες, εφόσον η αγορά λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού και όχι με μεθόδους «καρτέλ», θα είναι καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι ο μέσος όρος που πληρωνόμασταν ήταν στα 80 λεπτά/κιλό, όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 96 λεπτά/κιλό.
Έχετε, όμως, τη δυνατότητα να ρεφάρετε τη χασούρα από το γάλα, με το κρέας…
Κι εδώ είμαστε θύματα της άναρχης και ανεξέλεγκτης αγοράς. Πριν από τα Χριστούγεννα, σφάζουμε με 3,70 ευρώ/κιλό, ενώ, αν τα κρατήσουμε για το Πάσχα, η τιμή θα ανέβει στα 4,5-5 ευρώ/κιλό.
Στο διάστημα από την Πρωτοχρονιά και μέχρι τις Απόκριες δεν γίνεται καμία πώληση, ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αφήστε που οι περισσότεροι μεγάλοι παίκτες της αγοράς προμηθεύονται νωρίς το ελληνικό αμνοερίφιο, φυσικά σε χαμηλή τιμή, το καταψύχουν και το πωλούν το Πάσχα ως νωπό. Ας ελπίσουμε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για άμεσο και καίριο χτύπημα των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο.
Ποιες άλλες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε ως Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα;
Είναι πολλά και ποικίλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δώσαμε την απαιτούμενη πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, αλλά και στις νέες περιφέρειες και στους δήμους και το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε στους αρμόδιους τα προβλήματά μας.
Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, αφού δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με την ανανέωση της τρίμηνης άδειας παραμονής αλλοδαπών, κυρίως Αλβανών, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την υπαίθρια διαβίωση, οι επιδρομές αγριογούρουνων στα ζώα μας και κυρίως στα γελάδια ελευθέρας βοσκής, στα οποία μεταδίδουν τη φυματίωση, τα δικαιώματά μας στις δασικές εκτάσεις κ.ά.

«Να μη χαθεί άλλος χρόνος με τη Διεπαγγελματική Φέτας»

Πού βρισκόμαστε με τη Διεπαγγελματική Φέτας; Γιατί πάγωσαν οι εξελίξεις για τη σύστασή της;
Προφανώς, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί. Ελπίζω να μην ξαναγυρίσουμε στην αρχή χάνοντας πολύτιμο χρόνο, να παραμείνουν ίδιοι οι συσχετισμοί εκπροσώπων φορέων στη διοίκηση μεταξύ κτηνοτρόφων και μεταποιητών και να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον, που είναι η προστασία της φέτας από τους εχθρούς του εξωτερικού.

https://www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: