Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Αιγοπρόβειο γάλα: καθαρίζει η αγορά από τον «αέρα» του εισαγόμενου.



Πρόσφατα στοιχεία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» δείχνουν ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει δημιουργηθεί και διατηρείται ένα μομέντουμ αλλαγής στην αγορά γάλακτος. Τα στοιχεία αφορούν μια σύγκριση στις παραδοθείσες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Αύγουστο του 2018 και αντίστοιχα του Σεπτεμβρίου 2018 με τον Αύγουστο του 2019.
Από τη σύγκριση προκύπτει μια σαφής μείωση των ποσοτήτων στις εισκομίσεις, που μπορεί να ερμηνευτεί με ενδιαφέροντα τρόπο ως προς την απουσία γάλακτος, του οποίου η προέλευση ελέγχεται. Αν και τα εν λόγω στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στο σύνολό τους επισήμως, έρχονται να προστεθούν στο κλίμα που επικρατεί εδώ και λίγους μήνες στην αγορά και προοιωνίζεται ουσιαστική άνοδο τιμών.

Ξεκάθαρη μείωση των εισκομίσεων, λένε τα στοιχεία

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ» δίνουν τη σύγκριση των εισκομιζόμενων ποσοτήτων γάλακτος των περιόδων Σεπτέμβριος 2017 – Αύγουστος 2018 και Σεπτέμβριος 2018 – Αύγουστος 2019. Αυτό που προκύπτει από την αντιπαραβολή των ποσοτήτων είναι ότι υπάρχει μια μείωση στις καταγεγραμμένες ποσότητες γάλακτος της τάξης του 10% – 12% κατά μέσο όρο ανά μήνα. Τα στοιχεία, μάλιστα, επιβεβαιώνουν και τη μείωση των αποθεμάτων της φέτας, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει μείωση του ζωικού κεφαλαίου.
Εάν, λοιπόν, δεχθούμε ότι τα ζώα κατέβασαν πάνω – κάτω το ίδιο γάλα, ενώ τα κοπάδια παρέμειναν αμετάβλητα φαίνεται ότι από το… γκρίζο σύστημα εισαγόμενου γάλακτος, που πιθανώς να παρεισέφρεε στις εγχώριες ποσότητες, έφυγε «αέρας», δηλαδή πλεόνασμα 10%. Όλα τα παραπάνω αποδίδονται σε μια αλλαγή προς το θετικότερο που έχει συντελεστεί από μια σειρά συστηματικών ενεργειών, όπως έλεγχοι στην αγορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στα νέα δεδομένα

Επίσης, φαίνεται ότι η προ μερικών μηνών ΚΥΑ στο γάλα, παρά τις όποιες παραλείψεις της, δημιούργησε μια δυναμική αποτροπής φαινομένων ελληνοποιήσεων στο γάλα. Από την εξίσωση δεν θα πρέπει να βγάλουμε βέβαια και τη συστηματική προβολή και δημοσιότητα του σοβαρού ζητήματος των παρατυπιών και παρανομιών στην αγορά το αιγοπρόβειου που, με συνέπεια και συνέχεια, υπηρετεί η «ΥΧ» από τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας της.
Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με την κατρακύλα στις τιμές του γάλακτος, με πληθώρα δημοσιευμάτων επιχειρήθηκε να φωτιστούν οι ύποπτες διαδρομές της αγοράς, ενώ αρκετές φορές η εφημερίδα μας επικοινώνησε με επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονταν στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών. Βεβαίως, όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πρέπει να χτίσει σε αυτό το μομέντουμ για να παταχθούν οι πρακτικές εξαπάτησης των κτηνοτρόφων και του καταναλωτικού κοινού, όπου αυτές εφαρμόζονται.
Οι αποτελεσματικοί και συστηματικοί έλεγχοι πρέπει να είναι μονόδρομος και τη νέα γαλακτοκομική περίοδο. Ακόμα και με τα θετικά μαντάτα που έρχονται από την αγορά, οι ακριτικές φάρμες των αιγοπροβατοτρόφων αγωνιούν για το αν θα φτάσουν και σε αυτούς οι θετικές εξελίξεις και αν θα δείξουν την ίδια διάθεση προς αυτούς οι αγοραστές γάλακτος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας έναρξης λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ, όπως προβλεπόταν από την υπουργική απόφαση για τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα τρέξει το εγχείρημα


https://www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: