Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Απατεώνες θησαυρίζουν με τα καπάκια για αναπήρους!



Μια απίστευτη φάμπρικα εκμετάλλευσης της ανθρώπινης συμπόνιας έχουν στήσει διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι για μερικές εκατοντάδες ευρώ κλέβουν τα πλαστικά καπάκια νερού και αναψυκτικών που  προορίζονται για ανακύκλωση και μετέπειτα αγορά αναπηρικών αμαξιδίων, τα πουλούν και βάζουν τα χρήματα στην τσέπη τους.
Κέλλυ Φαναριώτη

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία που έκανε στη «δημοκρατία» η γραμματέας του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας Μαρία Τσιφτσάκη, αρκετοί είναι εκείνοι που παρουσιάζονται σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς ανά την επικράτεια και προσποιούμενοι ότι εργάζονται στον εν λόγω σύλλογο (είναι ο πρώτος που καθιέρωσε στην Ελλάδα τη συλλογή μικρών πλαστικών πωμάτων προς όφελος των κινητικά αναπήρων) παίρνουν τα καπάκια προκειμένου να τα πουλήσουν σε εταιρίες ανακύκλωσης προς ίδιον όφελος.
«Ο σύλλογός μας έχει σημεία συγκέντρωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και πολλά σχολεία συμμετέχουν στην προσπάθειά μας. Δυστυχώς κατά καιρούς υπάρχουν άνθρωποι που από όλο αυτό προσπαθούν να βγάλουν χρήματα. Για κάποια περιστατικά ενημερωθήκαμε από τους δασκάλους, αλλά σε ένα έτυχε να είμαι παρούσα» αναφέρει η κυρία Τσιφτσάκη περιγράφοντας το σοκ που υπέστη όταν ένας κύριος, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι μιλά στη γραμματέα του συλλόγου, της εξηγούσε πως εργάζεται για το σωματείο αυτό και τον σκοπό που εξυπηρετεί.
«Είναι άδικο τα παιδιά στα σχολεία αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες να μαζεύουν ένα προς ένα τα καπάκια προκειμένου να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που αδυνατούν να αγοράσουν ένα αναπηρικό αμαξίδιο και κάποιοι να βγάζουν λεφτά από όλο αυτό» συμπληρώνει η ίδια και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό πλέον στέλνουμε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας ενημερωτικό e-mail και εξηγούμε με ποιον τρόπο μπορούν να φτάσουν σε εμάς τα καπάκια που συλλέγουν».
Την ίδια ώρα η φωτογραφία που φέρνει στο φως η εφημερίδα μας από τις αποθήκες του Δήμου Ερμιονίδας και απεικονίζει εκατοντάδες καπάκια παρατημένα στο έδαφος προκαλεί τη συνείδηση ακόμη και του πιο καλόπιστου παρατηρητή. Πρόκειται για την εικόνα που είχε το θλιβερό «προνόμιο» να αντικρίσει η νέα δημοτική Αρχή την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της και η οποία αποτυπώνει ανάγλυφα τον βαθμό της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας των αρμοδίων.
«Είναι αρκετά θλιβερό το περιστατικό. Τόσοι άνθρωποι μάζευαν τα καπάκια για έναν καλό σκοπό και αυτά βρέθηκαν παρατημένα ανάμεσα σε σκισμένες σακούλες σκουπιδιών και παλιά ελαστικά.
Δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση για ποιον λόγο συνέβη αυτό» λέει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Γεωργόπουλος επισημαίνοντας την προκλητική αδιαφορία των προκατόχων του ως προς την προσπάθεια των πολιτών να συνεισφέρουν στις ανάγκες των κινητικά αναπήρων.
Οπως διευκρίνισε, τα καπάκια μαζεύτηκαν και δόθηκαν σε εταιρία ανακύκλωσης προκειμένου να αγοραστούν τα αμαξίδια για ανθρώπους που τα χρειάζονται. Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά αυτά εύλογα γεννούν ερωτήματα κατά πόσο τελικά η προσπάθεια ιδιωτών και συλλόγων να μαζέψουν αντικείμενα ζωτικής σημασίας για τον συνάνθρωπο πιάνει τόπο ή την εκμεταλλεύονται κοινοί απατεώνες.

Πηγή : δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: