Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Η συγγνώμη θέλει κότσια, κι είναι λέξη αντρική…


 Να έχεις εγωισμό κι όχι ψευτοεγωισμό.

Τι; Το παίζεις άντρας κόκορας και καλά; Δεν είναι έτσι οι άντρες φιλαράκο μου. Οι άντρες αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους κι αναγνωρίζουν τα σφάλματα τους. Φωνάζουν για το δίκιο τους, αλλά, ξέρουν και πότε να το βουλώνουν, όταν τα έχουν κάνει σκατά. Να το θυμάσαι πάντοτε αυτό φιλαράκο, πως οι άντρες, τολμάνε, υποχωρούν όταν πρέπει και κυρίως, ξέρουν πότε να ζητάνε συγνώμες!


Να μάθεις να ζητάς συγγνώμη λοιπόν και να το εννοείς! Να μάθεις να λες , “εγώ φταίω”, όταν φταις. Να μάθεις να λες, “εγώ έκανα λάθος”, όταν το έχεις κάνει. Να μάθεις να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, να σκύβεις το κεφάλι και να νιώθεις ντροπή μέσα σου, όταν έχεις αδικήσει κάποιον, έστω κι αν το έκανες κατά λάθος. Να μάθεις να κάνεις τον μάγκα όταν το αξίζεις, αλλά, να μάθεις να κάνεις την πάπια, όταν τα έχεις κάνει μαντάρα. Να μάθεις κάποτε, πως οι άνθρωποι ανέχονται πολλά, αλλά όχι τα πάντα από σένα, όσο κι αν σε αγαπάνε.

Να έχεις εγωισμό κι όχι ψευτοεγωισμό, να μιλάς όταν έχεις κάτι να πεις, αλλά, να ακούς κιόλας τι σου λέει κι ο άλλος. Να διεκδικείς τα κεκτημένα σου, αλλά, να μην καταστρατηγείς. Να υπερασπίζεσαι την γνώμη σου, όμως, να αφήνεις και τον άλλον να εκφράσει την δική του. Να ελέγχεις τον θύμο σου και να μην τον αφήνεις να σε παρασύρει και να σε εκθέτει ανεπανόρθωτα. Να κρίνεις μόνο από αυτά που βλέπεις κι όχι από αυτά που φαντάζεσαι. Να έχεις την λογική σου, αλλά, να σέβεσαι και την λογική του άλλου.

Να έχεις την γνώμη σου, όμως να θυμάσαι πως έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να έχουν κι οι άλλοι γνώμη, που μπορεί κάποιες φορές να μην είναι ίδια με την δική σου. Να μάθεις να λες “εγώ φταίω”, όταν φταις. Να μάθεις να ζητάς συγγνώμη και να το εννοείς. Ακόμη κι αν το φταίξιμο δεν είναι όλο δικό σου, γιατί η συγγνώμη απαιτεί χαρακτήρα, κι όχι καμώματα, καπρίτσια και ναι μεν αλλά. Γιατί η συγγνώμη είναι λέξη αντρική, θέλει κότσια κι ωριμότητα, κρύβει ανωτερότητα κι έχει μέσα της δύναμη, σοφία, μεταμέλεια και μεγαλοψυχία. Να μάθεις να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, γιατί, έτσι κάνουν οι άντρες, αντράκο μου!


Γιώργος Καραγεώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: