Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019

Την αναλογική προσαύξηση της σύνταξης για χιλιάδες πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ ζητούν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑΤην αναλογική προσαύξηση της σύνταξης σε χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που αργότερα εντάχθηκαν υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο π. Υφυπουργός Εργασίας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Ειδικότερα, στην Ερώτηση αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες σε μικρούς οικισμούς και χωριά της χώρας, μεταφέρθηκαν τη δεκαετία 1990- 2000 αναγκαστικά από τον ΟΓΑ στο ΤΕΒΕ και αργότερα στον ΟΑΕΕ. Μάλιστα, κατά τη μετακίνησή τους αυτή οι ασφαλισμένοι είχαν γίνει αποδέκτες ασαφών διαβεβαιώσεων, αναφορικά με το συνυπολογισμό των εισφορών τους προς τον Ο.Γ.Α. στη μελλοντική σύνταξή τους.
Να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων της κατηγορίας αυτής είχε συμπληρώσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ασφάλισης στον Ο.Γ.Α., το οποίο, όμως, ήταν κάτω των (10) δέκα ετών.
Εντούτοις, σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι σήμερα νομοθεσία για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος αυτοτελώς από τον Ο.Γ.Α. και δη από τον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών απαιτείται, μεταξύ άλλων, η συμπλήρωση 10 ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρακτική της μη προσμέτρησης των ως άνω καταβληθεισών εισφορών για την αναλογική καταβολή και επαύξηση των ήδη καταβαλλόμενων από τον Ε.Φ.Κ.Α. συντάξεων, είναι προδήλως άδικη, σαφέστατα βλαπτική για την κατηγορία αυτών των μικροσυνταξιούχων και, εντέλει, αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτούς κατά άνισο τρόπο σε σχέση με το σύνολο των ασφαλισμένων.
Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τη νομοθετική άρση της παραπάνω αδικίας, ούτως ώστε οι πρώην ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α., οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, να δικαιούνται ποσό, αναλογικής, με τα πραγματικά έτη ασφάλισής τους στον Ο.Γ.Α, σύνταξης.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2019
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Κατοχύρωση δικαιώματος αναλογικής προσαύξησης σύνταξης σε πρώην ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α.»
Είναι γνωστό το καθεστώς της υποχρεωτικής υπαγωγής των ασφαλισμένων μικροεπιχειρηματιών από τον Ο.Γ.Α. στο πρώην Τ.Ε.Β.Ε. και αργότερα στον Ο.Α.Ε.Ε., η οποία επιβλήθηκε αναγκαστικά στους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας, γεγονός που έλαβε χώρα τη δεκαετία 1990-2000. Κατά τη μετακίνησή τους αυτή οι ασφαλισμένοι είχαν μάλιστα γίνει αποδέκτες ασαφών διαβεβαιώσεων, αναφορικά με το συνυπολογισμό των εισφορών τους προς τον Ο.Γ.Α. στη μελλοντική σύνταξή τους.
Μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων της κατηγορίας αυτής είχε συμπληρώσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ασφάλισης στον Ο.Γ.Α., το οποίο, όμως, ήταν κάτω των (10) δέκα ετών.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα και σήμερα διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 3050/2002 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 214/13.9.2002, «Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις») για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος αυτοτελώς από τον Ο.Γ.Α. και δη από τον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών απαιτείται, μεταξύ άλλων, η συμπλήρωση δέκα (10) ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα παραπάνω τα λιγότερα των δέκα ετών ασφάλισης δεν επαρκούν νομοθετικά για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης γήρατος, ενώ από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται άλλος τρόπος συνυπολογισμού της ασφάλισής τους αυτής για την χορήγηση αναλογικής έστω σύνταξής τους.
Επειδή, οι πρώην ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. δικαίως διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η προσμέτρηση των καταβληθεισών ασφαλιστικών τους εισφορών προς τον Ο.Γ.Α. στη σύνταξη που δικαιούνται σήμερα.
Επειδή, η πρακτική της μη προσμέτρησης των ως άνω καταβληθεισών εισφορών για την αναλογική καταβολή και επαύξηση των ήδη καταβαλομένων από τον Ε.Φ.Κ.Α. συντάξεων, είναι προδήλως άδικη, σαφέστατα βλαπτική για την κατηγορία αυτών των μικροσυνταξιούχων και, εντέλει, αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτούς κατά άνισο τρόπο εν σχέσει με το σύνολο των ασφαλισμένων.
Επειδή, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης, ώστε να υπάρξει σχετική μέριμνα για πρώην ασφαλισμένους που σήμερα στερούνται το δικαίωμα αναλογικής προσαύξησης της σύνταξής.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  • Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθετικής άρσης της παραπάνω αδικίας, ούτως ώστε οι πρώην ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α., οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, να δικαιούνται ποσό, αναλογικής με τα πραγματικά έτη ασφάλισής τους στον Ο.Γ.Α, σύνταξης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γκιόλας Γιάννης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νίκος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: