Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Κτηνοτρόφοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για το γάλα

Οι χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και η δυσκολία διάθεσης του γάλακτος  έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες κτηνοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κτηνοτροφικό κλάδο συζήτησαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου στη συγκέντρωση – διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμμανουήλειο  Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου από τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων του Δήμου Τυρνάβου.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δήμου Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου και ιδιαίτερα στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος που οδηγεί πολλούς κτηνοτρόφους  στην απόγνωση. Προανήγγειλε την σύσταση ομάδας παραγωγών και τη σύσταση Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και την προσφυγή στη δικαιοσύνη για τη νοθεία στη φέτα που έχει ως αποτέλεσμα την κατρακύλα των τιμών στο γάλα.
Στον  χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης δήλωσε ότι γνωρίζει για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και τάσσεται στο πλευρό τους για την επίλυση τους.
Την περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης  Γιώργος Λαδόπουλος ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των κτηνοτρόφων τονίζοντας ότι ο περιφερειάρχης έχει ζητήσει επανειλημμένα την αλλαγή του κανονισμού στον ΕΛΓΑ, τον οποίο χαρακτήρισε προβληματικό, «πάρτε τον πίσω, δεν είναι αποτελεσματικός, είναι προβληματικός».
Στη συγκέντρωση – διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στον  Τύρναβο, ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αμπελώνα κ. Ζήσης Παρλίτσης αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, απόρροια της απουσίας ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς καθώς και στις εξισωτικές τοτυ 2013 και 2014 που δεν έχουν δοθεί σε πάρα πολλούς κτηνοτρόφους.
Η φέτα είναι εθνικό προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), υποστήριξε ο εκπρόσωπος των  τυροκόμων  της Θεσσαλίας κ. Αποστόλης Ρίζος ο οποίος έκανε λόγο για αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει τη νοθεία που παρατηρείται στην παραγωγή της φέτας και  ζήτησε   από τους κτηνοτρόφους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της.
Σοβαρές καταγγελίες έκανε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Θανάσης Νασίκας που μίλησε για μεγάλα συμφέροντα που δεν επιτρέπουν τους ελέγχους, κατονομάζοντας πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στη νοθεία.
Παράλληλα ζήτησε τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών,  λέγοντας ότι θα δώσουμε τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας στο εισαγγελέα και αν χρειαστεί, «θα φθάσουμε μέχρι τον εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο».
Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στέλιος Ροντούλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και μέλος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Στέλιος Τσικριτζής,  ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Αδαμούλης καθώς και η πρόεδρος του παραρτήματος της UNESCO στη Λάρισα κα. Θεοδώρα Κάλλα.
Οι κτηνοτρόφοι φέρονται αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ένα δεν δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφανίζουν τα κοπάδια τους.

Ευάγγελος Μητρούσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: