Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Χιόνια στα βουνά και στις οθόνες....


 Του Κώστα Μπατσή 

 Φτωχό, πολύ φτωχό από επισκέψεις ήταν το φετινό καλοκαίρι το χωριό μας. Δηλαδή κάθε χρόνο και χειρότερα. Αν αυτή η κατάσταση επικράτησε τους θερινούς μήνες, μήνες διακοπών, αναλογιστείτε τι έχει να γίνει το καταχείμωνο.
 Οι λίγοι εναπομείναντες ξωμάχοι της ζωής θα κάνουν μέρες να ανταλλάξουν μια καλημέρα με κάποιον συγχωριανό τους. Κοντινά τα γέρικα βήματά τους και απόμακρες οι αποστάσεις των σπιτιών τους από το κέντρο του χωριού, τόπος συνάντησης υπό ευνοϊκές συνθήκες, όπου τα καφενεία και η εκκλησία.
 Άρα και η επικοινωνία μεταξύ των ολίγων κατοίκων σπάνια και ανέφικτη αφού τα στενά δρομάκια γίνονται ολοένα και πιο δύσβατα από το λόγκιασμα και τις κατολισθήσεις. Σημαντικός παράγων είναι και η έλλειψη μεταφορικών μέσων ή και η αδυναμία χρήσης αυτών από τους υπερήλικες κατόχους τους. 
Ζωή δύσκολη, άχαρη μονότονη και μοναχική. Κρύο, βροχή και χιόνια παντού. Στα γέρικα κεφάλια, στα βουνά, στις οθόνες των τηλεοράσεων. Και ούτε φωνή ούτε τηλεθέαση στις ατέλειωτες παγωμένες χειμωνιάτικες νύχτες. Νύχτες που θα μπορούσε  να είναι πιο ζεστές αν υπήρχε η συντροφιά της τηλεόρασης για ενημέρωση, ψυχαγωγία, για να περνάει η ώρα.


 Έλα όμως που αρκετές φορές δεν υπάρχει ούτε αυτή εξαιτίας ελλιπούς τεχνολογικής υποστήριξης, αλλά  και των δυσμενών καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή με αποτέλεσμα να κατεβάζουν ρολά οι αναμεταδότες γεμίζοντας με χιόνια τις τηλεοπτικές οθόνες και πίκρα, παράπονα και απογοήτευση τους ακρίτες μας. 
Και οι μεν ιδιώτες καναλάρχες αδιαφορούν. Τα κρατικά κανάλια όμως, που εκπέμπουν χάρη στην αιμοδοσία τους από το υστέρημα του ελληνικού λαού, γιατί ακολουθούν την ίδια οδό με τους ιδιώτες επιχειρηματίες; Γιατί αφήνουν με χιονισμένες και μαύρες οθόνες ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας, οι οποίοι με νύχια και με δόντια κρατούν ζωντανά τα ακριτικά χωριά μας και στους οποίους οφείλομαι πάρα πολλά, αλλά ούτε εικόνα δεν τους δίνομαι. Γιατί;





Κώστας Μπατσής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: