Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Αναδύεται από τον Άραχθο το Γιοφύρι της Πλάκας


                                                                                    
                                                                           Γράφει ο Κώστας Μπατσής

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίστηκαν το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο τα έργα αναστήλωσης του άλλοτε περίφημου Γιοφυριού της Πλάκας, που τόσο άδοξα κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου του 2015.
Αν και οι εργασίες ξεκίνησαν με αρκετή καθυστέρηση εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της εμπλοκής του Ελεγκτικού Συνεδρίου για διαδικαστικά θέματα σχετικά με την προκήρυξη του έργου, τα έως τώρα πραγματοποιηθέντα έργα κρίνονται άκρως ικανοποιητικά.
Η πασάλωση της κοίτης του ποταμού όπου θα στηθεί γερανός και θα στηριχθεί η κατασκευή πεζογέφυρας, πάνω της οποίας θα μετακινούνται οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο, βαίνει προς ολοκλήρωση και το ύψος της θα είναι τέτοιο ώστε να μην εμποδίζονται οι διελεύσεις και οι εργασίες ανεξαιρέτως του ύψους της στάθμης του νερού.
Όπως φαίνεται και στην πανοραμική φωτογραφία έχουν ήδη κατασκευαστεί στην ανατολική όχθη το βάθρο, στηριχθεί το υπάρχον στηθαίο και έχει εξασφαλιστεί η διάσωση του εναπομείναντος δυτικού βάθρου. Έχουν γίνει οι κατάλληλες επεμβάσεις για την απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων και μηχανημάτων, καθώς και η μεταφορά υλικών.
Όσον αφορά τα διασωθέντα τμήματα του παραδοσιακού γιοφυριού, αυτά έχουν συγκεντρωθεί, καταγραφεί και μελετηθεί προκειμένου να ενσωματωθούν στο υπό αναστήλωση.
Το άμεσο ενδιαφέρον τους για την πορεία των εργασιών έδειξαν με επισκέψεις τους κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης και Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την πρόοδο του έργου. Από κοντά πάντα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, συνεισφέροντας ο καθένας αναλόγως στον τομέα που του αναλογεί.
Υπενθυμίζομαι πως η μελέτη του έργου είναι δωρεά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο και πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι συνδύασαν την παραδοσιακή τέχνη και μαστοριά με τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.
Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα η αναστήλωση θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή του πιο δύσκολου μέρους του, αυτό του τόξου, στα τέλη του επόμενου καλοκαιριού και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: