Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα να φθάνουν Θεσπρωτοί στους Αγίους Σαράντα, αλλά και μέχρι το Αργυρόκαστρο για «φθηνές» αγορές. Έτσι νομίζουν, καθώς συνήθως τα «φθηνά» προϊόντα είναι υποβαθμισμένα ποιοτικά. Διαφορετικά δεν θα έρχονταν καθημερινά στην Ηγουμενίτσα και στα Γιάννινα έμποροι από τη Νότιο Αλβανία για προμήθειες από σούπερ μάρκετ ή από χονδρεμπορικές αλυσίδες.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι εκείνων που επισκέπτονται τα πρατήρια υγρών καυσίμων κοντά στα σύνορα για βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο, χωρίς βέβαια να εξετάζουν την ποιότητά τους, που ουσιαστικά κάνει ασύμφορη τη μετακίνηση. Υπάρχουν κι εκείνοι που αναζητούν φθηνές ιατρικές υπηρεσίες, όπως οδοντιατρικές, μη εκτιμώντας ότι το χαμηλό κόστος των υλικών, πολύ σύντομα θα τους οδηγήσει ξανά στην οδοντιατρική καρέκλα. Εξάλλου η κατάσχεση, προ ολίγων ημερών, στον Πειραιά φορτίων ντομάτας και πιπεριάς από την Αλβανία, στις οποίες ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, έφερε στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο διασυνοριακό εμπόριο με τη γειτονική χώρα.
Αν και τα φορτία διακινήθηκαν μέσω της νόμιμης οδού, γι αυτό και εντοπίστηκαν οι υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκου, δεν συμβαίνει το ίδιο με δεκάδες άλλα προϊόντα που φθάνουν στη χώρα μας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μέσω μονοπατιών που υπάρχουν στα «τρύπια σύνορα». Την κατάσταση αυτή ευνοούν η μείωση των εισοδημάτων στην Ελλάδα και το δέλεαρ της χαμηλής τιμής των αλβανικών προϊόντων. Προπολεμικά γίνονταν ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών (πχ. Τσαμαντά, Πόβλας κλπ.), που περιοριζόταν όμως σε καλαμπόκι, σιτάρι, λάδι, κρέατα που εκ των πραγμάτων ήταν ανόθευτα. Σήμερα, όμως, διακινούνται νοθευμένα προϊόντα, που επιπρόσθετα περιέχουν φυτοφάρμακα, αλλά και ζωοφάρμακα, που κρίνονται επικίνδυνα, αρκετά εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση.
Οι έλεγχοι στην Αλβανία εξακολουθούν να είναι υποτυπώδεις και αφορούν κυρίως οργανωμένες μονάδες παραγωγής. Τα «εξαγώγιμα» χέρι - χέρι προϊόντα είναι ανεξέλεγκτα, ενώ δεν εξάγονται ούτε μέσω των Μεθοριακών Σταθμών, καθώς οι έλεγχοι είναι αυστηροί και ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να ξεφύγουν των ελεγκτικών μηχανισμών. Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι φορές που έχουν κατασχεθεί φυτοφάρμακα, τα οποία Αλβανοί, που εργάζονται στην Ελλάδα, είχαν επιχειρήσει να εισάγουν στην Ελλάδα. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο εντοπισμός τέτοιων φυτοφαρμάκων, δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις για την ποιότητα και την ασφάλεια των παραγόμενων και διακινούμενων στην Ελλάδα οπωροκηπευτικών.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα κρέατα και τα τυριά, καθώς οι κτηνιατρικοί έλεγχοι και κυρίως οι εμβολιασμοί σε ορεινές περιοχές, είναι αμφίβολο αν τηρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως επιβεβαιώνουν και κρούσματα μελιταίου πυρετού που έχουν εντοπιστεί σε περιοχές κοντά στα σύνορα και από τον οποίο είχαν νοσήσει και κτηνοτρόφοι. Εκτός από κρέατα, προσφιλές εισαγόμενο προϊόν είναι τα ψάρια, τα οποία επίσης διακινούνται «χέρι- χέρι». Σύμφωνα με το Τμήμα Ιωαννίνων του Χημείου του Κράτους τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί ακατάλληλα έως επικίνδυνα δείγματα τσίπουρου που «εισάγεται» στην Ελλάδα μέσω Αλβανίας (αλλά και Βουλγαρίας!), φαινόμενο που δύσκολα θα εξαλειφθεί όσο η φορολογία του ντόπιου παραγόμενου τσίπουρου είναι πολύ υψηλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου