Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη στήριξη των μικρών οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του νέου αναπτυξιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ απέστειλε η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων (Ε.Τ.Ε.Σ.Ε.Τ.).
Στο υπόμνημά της, αφού επισημαίνει την ιδιαιτερότητα του τουριστικού προϊόντος που παρέχουν τα μέλη της, σε συνάρτηση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υποδεικνύει την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί το κριτήριο που αφορά στον απαιτούμενο αριθμό των θέσεων εργασίας, ώστε να μην αποκλειστούν από το πρόγραμμα οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής και απωλέσουν ένα τόσο ισχυρό επενδυτικό «εργαλείο» για τον εκσυγχρονισμό τους.
Στην επιστολή αναλυτικά αναφέρεται:
Είναι γνωστό πως οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις πασχίζουν τα τελευταία χρόνια να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε ένα αρκετά απαιτητικό, αντίξοο περιβάλλον σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού, οικονομικής κρίσης και εξαντλητικής υπερφορολόγησης.
Παρά τις σημαντικές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όμως, συμβάλλουν σε καθοριστικό βαθμό στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και, στο μέτρο του δυνατού, στην τόνωση της εθνικής οικονομίας.
Η πλειονότητα των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους, καταφέρνουν να κρατούν «ζωντανά» τα χωριά και να τα στηρίζουν, τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και στην κοινωνική καθημερινότητα. Παρά ταύτα, τα οικονομικά μεγέθη τους και η ιδιαιτερότητα του τουριστικού προϊόντος τους σε συνάρτηση με τις ελλιπείς υποδομές στα οδικά δίκτυα, δεν τους επιτρέπουν να διατηρούν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, γιατί το αντικείμενο εργασίας μεταβάλλεται αυξομειούμενο, ανάλογα με το βαθμό επισκεψιμότητας κάθε περιόδου.
Για αυτό, παρακαλούμε να επαναπροσδιορίσετε ορισμένα από τα κριτήρια ένταξης στο νέο πρόγραμμα αναβάθμισης των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα αυτό που αφορά στον απαιτούμενο αριθμό των θέσεων εργασίας που πρέπει να διατηρεί σήμερα κάθε ενδιαφερόμενη προς ένταξη επιχείρηση.
Η συμμετοχή των μικρών οικογενειακών τουριστικών μονάδων στο εν λόγω αναπτυξιακό πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρό επενδυτικό «εργαλείο» για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης τους. Αντίθετα, ο αποκλεισμός τους, θα επιδράσει αποτρεπτικά στην αναβάθμισή τους και, ουσιαστικά, θα επιδεινώσει την κατάστασή τους, αφού θα διευρυνθεί αισθητά η ψαλίδα του «ανταγωνισμού» με τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, που δύνανται, εκ της πλεονεκτικής θέσης τους, να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο και επιτακτικό να αναπροσαρμοστούν εκ νέου οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος, ώστε να επωφεληθούν από τη στήριξη και οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις. Άλλωστε, από τη βελτίωση της επιχειρηματικής θέσης τους εξαρτάται εάν θα καταφέρουν ή όχι το επόμενο διάστημα να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η απασχόληση στις ορεινές περιοχές. Πολλώ δε μάλλον στην περιοχή των Τζουμέρκων, που θεωρείται νέος ορεινός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου