Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Το ακριβό πετρέλαιο απογείωσε νωρίς την τιμή στα τριφύλλια, σε δύσκολη θέση οι κτηνοτρόφοι



Σε δυσθεώρητα ύψη για τις τσέπες των Ελλήνων κτηνοτρόφων έχει ανέλθει η τιμή στα τριφύλλια. Κι αν οι περισσότερες πράξεις γίνονται στα 16-18 λεπτά το κιλό, από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου προκύπτει, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι αγρότες ζητούν έως και 23 λεπτά το κιλό, για το αποθηκευμένο προϊόν, καθώς έχουν πολύ υψηλό κοστολόγιο. Αυτή την περίοδο, πάντως, στις πιο πολλές περιοχές της χώρας κόβεται το πέμπτο, το έκτο ή ακόμα και το έβδομο χέρι, ανάλογα με το πότε έγινε η πρώτη κοψιά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή.
«Τώρα στην περιοχή μας κόβεται το έκτο ή το έβδομο χέρι, ανάλογα με το πότε έγινε η πρώτη κοψιά. Ο καιρός το καλοκαίρι δεν μας πήγε καλά, αφού έπεσαν πολλές βροχές, με αποτέλεσμα να βραχούν τα τριφύλλια και να χάσουμε πολλά λεφτά. Προσωπικά, μου βράχηκε κομμένο τριφύλλι 150 στρεμμάτων, οπότε έχασα πολλά χρήματα. Οι τιμές εδώ ξεκίνησαν από τα 13-14 λεπτά το κιλό, αλλά τώρα έχουν φτάσει ακόμα και στα 20 λεπτά το κιλό, δηλαδή 5 ευρώ η μπάλα. Έχουμε πολλά έξοδα. Μας έχουν γονατίσει το πετρέλαιο και τα αρδευτικά τέλη, ξέχωρα ότι ποτίζουμε όποτε θέλει ο ΤΟΕΒ και όχι όποτε έχουμε ανάγκη. Μόνο το νερό στοιχίζει 30 ευρώ το στρέμμα, οπότε δεν έχουμε περιθώρια να πουλήσουμε φθηνά», μας ανέφερε ο κ. Νίκος Τσάχαλος, από τη Βάρδα Ηλείας.


Στα Τρίκαλα, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος από αγρότες, μια μέση τιμή για τα τριφύλλια τώρα είναι τα 17-18 λεπτά το κιλό. «Εγώ αγόρασα πριν λίγες ημέρες τριφύλλια με 17 λεπτά, αλλά οι τιμές έχουν ξεφύγει και εμείς οι κτηνοτρόφοι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε», μας ανέφερε από την πλευρά της η κα Βίκυ Σαργιώτη, κτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει, δηλαδή 21,22 ακόμη και 23 λεπτά το κιλό».
Στα 16-18 λεπτά το κιλό πωλούν οι περισσότεροι αγρότες σε Καρδίτσα και Ήπειρο, αλλά υπάρχουν τιμές έως και 20 λεπτά το κιλό.
«Τώρα η μπάλα έχει φτάσει και 6-7 ευρώ, ωστόσο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται φέτος μεταξύ 14-20 λεπτά το κιλό», μας ανέφερε η πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, κα Μυρτώ Λύκα.
Τέλος, στην Λάρισα, όπως μας εξήγησε ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος «οι τιμές παραμένουν ακόμα χαμηλά στα επίπεδα των 13-14 λεπτών το κιλό, ενώ προηγουμένως ήταν χαμηλότερα, στα 12-13 λεπτά το κιλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: