Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Λευτέρη Παπακώστα: Βίος και πολιτεία του Γώγου Μπακόλα. Δείτε τα 4 video. Ο ιστορικόςμιλά για το ζήτημα Γώγος Μπακόλας, υπό το πρίσμα των πηγών της ιστορίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Λευτέρη Παπακώστα: Βίος και πολιτεία του Γώγου Μπακόλα
Δείτε τα video


Λίγα λόγια για τον Γώγο Μπακόλα

Ο Γώγος Μπακόλας(1770-1826) ,γεννήθηκε στη Σκουληκαριά Άρτας και ήταν θείος του Καραϊσκάκη από τη μητέρα του. ήταν αρματολός του Ραδοβιζίου την εποχή του Αλί Πασά 
Ο Γώγος Μπακόλας υπήρξε ένας από τους ποιο ευφυείς στρατιωτικούς της Δυτικής στερεάς . Πήρε μέρος από την πρώτη στιγμή στην επανάσταση του 21 ,και αναχαίτισε μαζί με τον Αντρέα Ίσκο ,στις στενές διαβάσεις του Μακρυνόρους ,τις ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του Ισμαήλ πασά, προξενώντας πολλές απώλειες .
Για την μάχη αυτή ο Μακρυγιάννης έγραψε: Όλοι οι αρχηγοί που ήταν εκείνη την ημέρα έκαναν τα χρέη τους .Λαμπρύνεται και δοξάζεται ο μακαρίτης ο Γώγος. Χάριτες του χρωστάει η πατρίς . Ως λιοντάρι πολεμούσε και ως φιλόσοφος οδηγούσε. Και ανάστησε την πατρίδα εκείνη την ημέρα.
Στην συνέχεια ο Γώγος Μπακόλας αντιμετώπισε στις 15 Ιουλίου τους Τούρκους στο Πέτα της Άρτας . Η τόλμη του Γώγου ,γράφει ο Σπύρος Τρικούπης την ημέρα εκείνη έφεραν εις θάμβος και αυτούς τους άχθους του, τους οποίους επταπλασίους όντας, έστρεψαν ο ατρόμητος ούτος μαχητής εις φυγείν προπορευόμενος ξιφήρης. Εξ αιτίας δε των τόσων λαμπρών ανδραγαθημάτων του έλεγαν έκτοτε και οι φίλοι του και οι εχθροί του, ότι (όπου ο Γώγος εκεί και η νίκη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: