Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

«Ανθρώπων πόλ(ε)ις» μέχρι 23 Οκτωβρίου 2017, στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης Πρέβεζας


Με διήμερες εκδηλώσεις και ελεύθερη είσοδο στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης συμμετείχε και φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

IMG 9574

Για τη διετία 2017-2018 η θεματολογία των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι αφιερωμένη στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ» και φέτος οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ξεκίνησαν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου με την εκπαιδευτική δράση «Αρχαίοι Οικιστές. Ένας αγώνας ρητορικής», που οργάνωσαν οι αρχαιολόγοι Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Πεταρούδα.

IMG 9549

Η δράση είχε σαν στόχο την κατανόηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της θέσης ίδρυσης μιας πόλης. Οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας που συμμετείχαν στη δράση ενημερώθηκαν καταρχήν στη σχολική αίθουσα μέσω εποπτικού υλικού για τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της περιοχής μας, την Κασσώπη και τη Νικόπολη. Στη συνέχεια στο αρχαιολογικό μουσείο, ως αρχαίοι οικιστές μέσα από αγώνες ρητορική εξέθεσαν επιχειρήματα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την επιλογή της θέσης ίδρυσης της πόλης και ψήφισαν. Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας έκρινε και τον νικητή, που ήταν η Κασσώπη, με έπαθλο μια εκδρομή και ξενάγηση στην πόλη της επιλογής τους.

IMG 9557

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε θεματική Ξενάγηση στην Αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης σχετικά με την ίδρυση και δημιουργία της ομώνυμης πόλης, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Πρεβεζάνου φωτογράφου Σπύρου Βαγγελάκη με τίτλο «Ανθρώπων πόλ(ε)ις».

IMG 9569

Μέσα από το φακό του Σπύρου Βαγγελάκη παρουσιάζονται εικόνες πόλεων και μνημείων, χωρίς ωστόσο να παραβλέπεται η αποτύπωση του ανθρώπινου στοιχείου, ζωτικού για την ύπαρξη μιας πόλης.
Η κα Αγγέλη ευχαρίστησε θερμά τον κ. Βαγγελάκη για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων καθώς και το Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, τις αρχαιολόγους Πολυξένη Μπάρκα και Γεωργία Πεταρούδα, τον συντηρητή Δημήτρη Καρβελά, το φυλακτικό προσωπικό του Μουσείου καθώς και το καφέ Τσέρκι για το catering.

IMG 9578

Από την πλευρά του ο κ. Βαγγελάκης ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τους χορηγούς και όλους όσοι βρέθηκαν στα εγκαίνια της Έκθεσης, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα και θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νικόπολης και την Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με δωρεάν είσοδο για το κοινό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: