Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τις επιδοτήσεις αγροτών "τρώνε" οι φόροι.

Από τα πάσης φύσεως Ευρωπαϊκά προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα

- Στο κενό οι προσπάθειες για ανάπτυξη του κλάδου, όσο δεν μειώνονται οι επιβαρύνσεις από ΕΝΦΙΑ, Ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ κ.λπ.

- Το υψηλό κόστος πρώτων υλών  και η  μείωση τιμών, οδηγούν σε αφανισμό την κτηνοτροφία και στην Ήπειρο


 • Στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στηρίζεται η ελληνική οικονομία. Είναι μια αλήθεια, μια διαπίστωση που κάνουν τόσο η Κυβέρνηση και τα κόμματα, όσο και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. 
«Μοχλός» για την ανάπτυξη, προβάλλονται τα κοινοτικά κονδύλια που συνεχίζουν να «ρέουν», τόσο για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, όσο και για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων και της προσέλκυσης νέου ανθρώπινου δυναμικού στην παραγωγή.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ξεκινήσει εδώ και ένα δίμηνο περίπου εκστρατεία ενημέρωσης για το πρόγραμμα νέων γεωργών, ενώ μόλις χθες η Αναπτυξιακή της Επιχείρησης «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος LEADER για τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων (πλην Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων) και Θεσπρωτίας, με συνολικό προϋπολογισμό 8,2 εκ. ευρώ (6,7 και 1,5 αντίστοιχα).
Αν και εκ πρώτης όψεως όλα φαίνονται πολύ ωραία και αισιόδοξα, ωστόσο υπάρχει και ένα μεγάλο αλλά: Στην πράξη είναι πολύ μικρός ο αριθμός εκείνων που αποφασίζει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του νέου γεωργού, ενώ προβληματισμός υπάρχει σε υποψήφιους επενδυτές για το αν πρέπει τελικά να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια στον αγροτικό τομέα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα νέων γεωργών στην Ήπειρο, δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή στην αρχική του προκήρυξη και τώρα επιδιώκεται με τη δεύτερη πρόσκληση να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Δεν «σώζουν» οι επιδοτήσεις
Ο αγροτικός τομέας κατά γενική εκτίμηση σήμερα υποφέρει. Η Κυβέρνηση διαφημίζει τις μεγάλες απορροφήσεις, αλλά ανάπτυξη, άνοδο της παραγωγής, βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών δεν υπάρχει. Βέβαια η ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης περί δήθεν «ρεκόρ πληρωμών» της τελευταίας δεκαετίας από το Αγροτικό Πρόγραμμα 2014-2020, καταρρίπτονται από τα επίσημα στοιχεία και μάλιστα χθες η Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή, παρουσίασε επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας βρίσκεται 4 μονάδες χαμηλότερα σε απορροφήσεις από τον κοινοτικό μέσο όρο (18,84% έναντι 22.68%).
Εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία
Τα «επιτεύγματα» της Κυβέρνησης, διαψεύδονται ωστόσο και από ένα αμείλικτο στοιχείο: Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, την περασμένη χρονιά εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία 2.000 κτηνοτρόφοι που κατείχαν 100.000 αιγοπρόβατα! «Μερίδιο» σε αυτή τη λίστα έχει και η Ήπειρος, καθώς σε κάθε ορεινή περιοχή παρατηρείται μείωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, που δεν μπορεί ούτε καν να ισοσκελισθεί από τις λίγες μονάδες που ιδρύονται.
Ανελέητη η φοροεπιδρομή 
Τα αίτια είναι δύο: Η ανελέητη φοροεπιδρομή που υφίστανται οι αγρότες και το κόστος παραγωγής. Όπως έλεγε στον «Π.Λ.» κτηνοτρόφος με μεγάλη παραγωγική μονάδα από την περιοχή της Κόνιτσας οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν για τα ζώα τους, επιστρέφουν στο σύνολό τους στο κράτος, είτε μέσω του ΕΝΦΙΑ, είτε των άλλων έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής παραμένει πολύ υψηλό- σχεδόν απαγορευτικό για πολλές μονάδες- με τις τιμές να πέφτουν συνεχώς και η Κυβέρνηση να μη κάνει ούτε τα στοιχειώδη για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός με τα «ελληνοποιημένα» και μη  αγροτικά προϊόντα.
Μέχρι και ο Φ.Π.Α. είναι υψηλότερος στην αγορά τους, που προσθέτει κόστος στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα να οδηγεί πολλούς εμπόρους στην επιλογή των εισαγόμενων, τα οποία και δεν επιβαρύνονται με 24% όπως τα Ελληνικά.
«Σαπίζει» η παραγωγή
Δεν είναι όμως μόνο η κτηνοτροφία που πάσχει. Το ίδιο πάνω- κάτω συμβαίνει και με τις φυτικές καλλιέργειες. «Φέτος- όπως είπε ο ίδιος- υπήρξαν παραγωγοί που ενώ είχαν άριστης ποιότητας προϊόντα, πεπόνια, ακτινίδια, ροδάκινα, δεν μπόρεσαν τελικά να τα διοχετεύσουν στην αγορά, καθώς υπάρχει και μείωση της κατανάλωσης, εξαιτίας της κρίσης. Φιλότιμες οι προσπάθειες να πεισθούν νέοι να ασχοληθούν με το επάγγελμα του γεωργού, αλλά όταν αγρότες που … γέρασαν στα μαντριά και στα χωράφια τα εγκαταλείπουν, τότε ποιος νέος θα ξεκινήσει να ασχολείται με το επάγγελμα, όταν εκ των προτέρων γνωρίζει ότι εισόδημα δεν θα έχει;».
Χρειάζονται μέτρα ουσίας
Όσο λοιπόν το Κράτος, η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της την πραγματική κατάσταση του αγροτικού κόσμου και δεν λαμβάνει μέτρα ουσίας και όχι τύποις, όσες επιδοτήσεις και να εξασφαλιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσα νέα προγράμματα και αν εκπονηθούν, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.
Ερώτηση Αυγενάκη
Τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Κτηνοτροφίας, απασχολούν και το Σύνδεσμό της (ΣΕΚ) ο οποίος σε υπόμνημά του, τονίσει ότι αν συνεχιστεί η αδιαφορία της Κυβέρνησης, «δεν θα υπάρχει αύριο» για τον κτηνοτροφικό κόσμο.  Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή  ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ, βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης,  στην οποία επισημαίνει εκτός των άλλων τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι. Όπως αναφέρει, «μεγάλης κλίμακας κτίσματα όπως, στάβλοι και αποθήκες, αντιμετωπίζονται το ίδιο με αντίστοιχης κλίμακας ακίνητη περιουσία. Οι στάβλοι δηλαδή, λογίζονται ως πολυτελείς βίλλες με την αξία  τους σε πολλές περιπτώσεις να υπολογίζεται στα 200.000 ευρώ και άνω με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση του φόρου».
Ακόμα μια πληγή για τους κτηνοτρόφους, όπως προκύπτει και από το υπόμνημα του ΣΕΚ, αποτελούν οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης, όπως γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας, μέλι και άλλα αγαθά στα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε αυτάρκεια, εάν η Κυβέρνηση ενέσκηπτε πάνω από τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και δεν τους αντιμετώπιζε απλώς ως πηγή εσόδων.
Το νέο πρόγραμμα Leader
Το νέο πρόγραμμα leader που θα υλοποιηθεί στις Π.Ε. Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας, η προκήρυξη του οποίου θα ανακοινωθεί εντός  του επόμενου εξαμήνου (εφόσον ολοκληρωθεί η σύνταξη του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «Ήπειρος Α.Ε.»),  αφορά: μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με παραγόμενο γεωργικό προϊόν, μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με παραγόμενο μη γεωργικό προϊόν, παραγωγή ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση, μεταποίηση δασοκομικών προϊόντων, βιοτεχνίες-χειροτεχνία, εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός (καταλύματα, εστίαση, εναλλακτικές μορφές τουρισμού), συνεργασίες (clusters), αγροτική οδοποιία, έργα ύδρευσης, ενίσχυση φορέων για κατασκευή παραδοσιακών στολών και οργάνων, στήριξη επενδύσεων για τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς (μουσεία, μύλοι, γεφύρια κ.λπ.), μετεγκαταστάσεις κτιρίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και σχέδια διατοπικής και διακρατικής συνεργασίας.
Ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις του τοπικού προγράμματος βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.epirussa.gr.
Νέα ημερίδα της Περιφέρειας
Εν τω μεταξύ η Περιφέρεια συνεχίζει τις ενημερωτικές ημερίδες για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών, με την επόμενη να διοργανώνεται αύριο στο Κομμένο του Δήμου Ν. Σκουφά (7 μ.μ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: