Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Οι Ηπειρώτες της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων

1

Με εκδηλώσεις εντός της Ηπείρου αλλά και από τους απόδημους συμπατριώτες μας γιορτάζεται με λαμπρότητα αυτές τις ημέρες η 102η Επέτειος Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό.

Η πρώτη μεγάλη επετειακή γιορτή έγινε ήδη στην Θεσσαλονίκη, με διοργανώτρια την δραστήρια Ηπειρωτική Εστία, η οποία μάλιστα είχε ως επίσημο προσκεκλημένο στις εκδηλώσεις της τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο!
Το πρόγραμμα του εορτασμού ξεκίνησε με δοξολογία στον Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χοροστατούντος του κ. Μάξιμου. Απόδημοι Ηπειρώτες αλλά και Θεσσαλονικείς είχαν την δυνατότητα να λειτουργηθούν, να κοινωνήσουν και να ακούσουν το κήρυγμα της ημέρας από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ενώ μετά την λειτουργία έλαβαν αντίδωρο και ευλογία από το χέρι του κ. Μάξιμου.

Στο Άγαλμα Ηπειρώτισσας
Οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν ακολούθως στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας Γυναίκας της Πίνδου του 1940, στη συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη, όπου η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης δια χειρός του Προέδρου της Βασίλη Καυκιά κατέθεσε δάφνινο στεφάνι ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στους άνδρες και τις γυναίκες που έπεσαν μαχόμενοι για τα ελευθέρια της πόλης των Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι το Άγαλμα ανεγέρθηκε από την Ηπειρωτική Εστία το 1990, με τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Η.Ε.Θ. και το Έπος του 1940 που γράφηκε στα Βορειοηπειρωτικά βουνά.

Στην αίθουσα της Η.Ε.Θ.
Στη συνέχεια εν πομπή οι Ηπειρώτες με το λάβαρο της Ηπειρωτικής Εστίας που κρατούσαν οι κ.κ. Ειρήνη Βακάμη και Αγγελική Φωτιάδου ντυμένες με τις αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες των Ιωαννίνων, κειμήλια της ιματιοθήκης της Η.Ε.Θ., κατηφόρισαν την Λεωφόρο  Στρατηγού Καλλάρη για να περιμένουν στην είσοδο των εγκαταστάσεων της Ηπειρωτικής Εστίας παρατεταγμένοι τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Πρώτος υποδέχθηκε τον κ. Μάξιμο  πνευματικός πατέρας των Ηπειρωτών δρ. Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βακάρος από το Βρυσοχώρι Ιωαννίνων.
Στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας και όχι στα γραφεία, εκεί ανάμεσα στον κόσμο, ο Μάξιμος έγινε ένα με τους προσκεκλημένους και είχε σύντομη συνομιλία με Ηπειρώτες καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., βουλευτές, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη της Η.Ε.Θ..

Οι ομιλίες
Ο Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας μετά την τηλεγραφική παρουσίαση του έργου που επιτελεί η Η.Ε.Θ. 75 χρόνια συνεχώς στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας και το βιογραφικό του ομιλητή, κάλεσε τον Μητροπολίτη Μάξιμο στο βήμα.
Εκείνος ως ομιλητής παρουσίασε και ανέλυσε τα ιστορικά στοιχεία της ημέρας, κάνοντας παράλληλα αναφορές στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα που δεν είναι αντάξια του ένδοξου παρελθόντος των Ελλήνων, όπως είπε. 
Με λόγο μεστό και εμπεριστατωμένο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων βρήκαν θέση να καθίσουν και να τον ακούσουν.

Επίτιμο μέλος.
Αντί των καθιερωμένων βάσει πρωτοκόλλου εθιμοτυπίας δώρων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρ/κής Εστίας αποφάσισε σε ανάμνηση της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και την Η.Ε.Θ., να  απονείμει στον Μητροπολίτη τον τίτλο του επίτιμου μέλους της. Ένας Τίτλος τιμής που έχει απονεμηθεί σε ελάχιστους Ηπειρώτες και μη στα 75 χρόνια ζωής της Εστίας.
Ο κ. Μάξιμος συγκινημένος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμή  αλλά και τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που του επεφύλαξε η Ηπειρωτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. 
Η ευεργέτιδα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης Ζωή Δανιηλίδου με καταγωγή από την Δρόβιανη Βορ. Ηπείρου, ενημέρωσε  συγκινημένη τον Μητροπολίτη ότι στο Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης  ο Εθνικός Ύμνος εψάλη πρώτη φορά από τα Βορειοηπειρωτόπουλα που είχαν φιλοξενηθεί  σε συνεργασία με την Ηπειρωτική Εστία στις αρχές λειτουργίας του χωριού.
      
Τις εκδηλώσεις της Η.Ε.Θ. τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Σταύρος Καλαφάτης, Γιώργος Ορφανός και Γιάννης Ιωαννίδης, ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, ο Γαβριήλ Αβραμίδης, πρ. βουλευτής ως εκπρόσωπος του κόμματος ΑΝΕΛ, ο Αντώνης Γυφτόπουλος, πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Παύλος Σμύρης, αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων κ.α..

Δεν υπάρχουν σχόλια: