Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Κυβερνητικό «λουκέτο» στο ποδόσφαιρο

photo: SOOC / KONSTANTINOS TSAKALIDIS

Αναμενόμενη, αλλά ταυτόχρονα βαρύγδουπη η απόφαση του Σταύρου Κοντονή για το χώρο του ποδοσφαίρου. Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε στους αρμόδιους φορείς την πρόθεσή του να προχωρήσει σε επ' αόριστον αναστολή όλων των πρωταθλημάτων. «Όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα. Όσοι αγαπούν τον αθλητισμό μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνουν όλα αυτά. Με αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να γίνουν αγώνες την Κυριακή», τόνισε ο Κοντονής λίγο μετά τις 19:00, έξω από τη Βουλή. Παράλληλα, αποκάλυψε πως την επόμενη Τετάρτη θα υπάρξει ξανά συνάντηση με τους αρμόδιους κι εφόσον δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την Αστυνομία για ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων και από τους φορείς για τήρηση των κανόνων πάλι δεν θα πραγματοποιηθούν ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε πως θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μπορεί να παρεμβαίνει η κυβέρνηση στο ποδόσφαιρο, κάτι που -ωστόσο- αντίκειται στις επιταγές της UEFA. 
Νωρίτερα, κι αφότου συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και πήρε τη συγκατάθεσή του για να προχωρήσει σε όσα θεωρεί απαραίτητα για να μπει ο χώρος σε διαδικασία κάθαρσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε την προγραμματισμένη συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς. 
Παρουσία λοιπόν του γ' αντιπροέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Τοπολιάτη, του προέδρου της Σούπερ Λίγκας, Γιώργου Μποροβήλου και του προέδρου της ΕΠΑΕ, Σπύρου Καλογιάννη, ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε μέτρα που πρέπει να ληφθούν από 'δω και πέρα, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε όλα τα γήπεδα και η μετατροπή των συνδέσμων σε λέσχες. Και μέχρι τότε δεν πρόκειται να διεξαχθεί κανένας αγώνας! 
Διαβάστε τι δήλωσαν μετά το τέλος της συνάντησης οι αρμόδιοι:
Γιώργος Μποροβήλος, πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας: «Εκείνο που μας ενημέρωσε ήταν πως αναβάλλονται τα πρωταθλήματα της Σούπερ Λίγκας και της Football League. Επίσης, συζητήσαμε για τις ποινές των ομάδων και μας ενημέρωσε πως θα υπάρξουν ποινές και για τα φυσικά πρόσωπα, κάτι που το βλέπει ο ίδιος θετικά. Έχουμε νέα κυβέρνηση και θα το φέρει προς συζήτηση για να γίνει νόμος του Κράτους. Θα γίνει νέα επαφή, καθώς θα πάμε στα Δ.Σ. της ΕΠΟ, της Λίγκας και της Football League και θα τα ενημερώσουμε σχετικά. Από εκεί και πέρα, θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να φτιάξουμε τα νομοθετικά πλαίσια που θα μας εξασφαλίσουν ένα ασφαλές ποδόσφαιρο, που είναι το πρώτιστο, και η νέα χρονιά να ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Οι συζητήσεις θα γίνουν μέχρι τη νέα χρονιά. Θέλει να δει άμεσες αντιδράσεις από όλους μας, για να δει τι θα γίνει με την επανέναρξη των πρωταθλημάτων. Κάποια πράγματα δεν γίνονται σε μία ή δύο εβδομάδες. Σας είπα ένα πλαίσιο από τη συζήτηση και το κεντρικό νόημα της συζήτησης. Έχουμε κυριολεκτικά πνιγεί από πλευράς ημερομηνιών, αλλά κάποια πράγματα είναι πάνω από ημερομηνίες. Δεν αποτελούν εξαίρεση τα χθεσινά γεγονότα. Όλα τα θέματα συζητήθηκαν και κινηθήκαμε στην κατεύθυνση».
Σπύρος Καλογιάννης, πρόεδρος της Football League: «Πράγματι έγινε μία συνάντηση με τον υπουργό και συζητήσαμε για ό,τι αφορά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Καταθέσαμε τις δικές μας απόψεις για τη Football League και μας είπε ότι θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, όταν δει πως μπορούμε να κάνουμε το πρωτάθλημα όπως πρέπει. Δεν είναι στόχος μας να μιλάμε για ποδόσφαιρο, όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Οδηγηθήκαμε στην επ' αόριστον διακοπή των πρωταθλημάτων. Θα κάνουμε Δ.Σ. και θα καταθέσω όλα αυτά που συζητήσαμε. Εμείς δεν έχουμε συνδέσμους και έγινε μία συζήτηση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ανταλλάξαμε απόψεις και μπορούμε να έχουμε μία φωτοτυπία από τους ανθρώπους που μπαίνουν στο γήπεδο. Οι ημερομηνίες μας και εμάς είναι πολύ περιορισμένες. Θα περάσει ένα πολύ μεγάλο διάστημα, καθώς θα φτάσουμε να παίζουμε μέχρι και τον Ιούλιο αγώνες. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα τα σκεφτεί ο Υφυπουργός και θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις για τη βία που μαστίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα αλλάξουμε την ονομασία των συνδέσμων και θα λέγονται λέσχες και θα ελέγχονται από τους παράγοντες των ομάδων, ώστε να μην επαναληφθούν ξανά τέτοιου είδους περιστατικά».
Βαγγέλης Τοπολιάτης, γ΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ: «Ο κ. Γκιρτζίκης βρίσκεται στην UEFA και στη FIFA και συζητήσαμε με τον Υφυπουργό όλα τα θέματα που έχουν συμβεί όλες αυτές τις μέρες. Ήρθαμε και συζητήσαμε για όλα αυτά τα θέματα που καταδικάζουμε. Παραθέσαμε τις απόψεις μας για τα θέματα της βίας. Εγώ ανέφερα ότι και στα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα δεν πρέπει να την αναβάλουμε την αγωνιστική δραστηριότητα. Αναφέραμε τι έχει συμβεί σε όλες τις κατηγορίες. Θα περίμενα να έρθουν αυστηρότερες ποινές για όλους όσους συμμετέχουν σε επεισόδια που εμείς ως ΕΠΟ».
Όλα τα παραπάνω έγιναν με αφορμή τα επεισόδια στο ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, αλλά και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας, όπου Μαρινάκης κι Αλαφούζος αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η UEFA όσο κι η FIFA παρακολουθούν με ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: