Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, γιόρτασε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.



Με μιά λιτή, αλλά ουσιαστική εκδήλωση το Σάββατο το απόγευμα  21 Φεβρουαρίου 2015, στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Χαϊδαρίου,  ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, γιόρτασε  και φέτος την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Οθωμανικό ζυγό στις 21 Φεβρουαρίου 1913.





Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής και το μέλος του Δ.Σ. Χριστόφορος Ευθυμίου, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών φορέων και ηπειρώτικων συλλόγων και αδελφοτήτων.



Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Σούκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε, στο βάρος που δίνει το Δ.Σ. στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ηπειρωτών για γεγονότα εθνικής σημασίας, που διαδραματίστηκαν ή έχουν σχέση με την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, πέραν των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλονται για την διάσωση των ηθών και εθίμων της γενέθλιας γης.


Στην συνέχεια ο εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γρηγόρης Κρυστάλλης στην επετειακή του ομιλία αναφέρθηκε στο ιστορικό της Απελευθέρωσης της Ηπείρου και των Ιωαννίνων από τον Οθωμανικό ζυγό το 1912-13 και την προσφορά των εθελοντών Ηπειρωτών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της περιόδου εκείνης.






























Ακολούθησε προβολή video με θέμα ''Σούλι Κάστρο της Λευτεριάς'', επιμέλειας του δημοσιογράφου και λαογράφου Παναγιώτη Τζόκα.

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με χορούς που απέδωσε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, με τραγούδια για τους αγώνες των Ηπειρωτών για την Ελευθερία τους, έτσι όπως τους απέδωσε η λαϊκή μούσα.

Και του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: