Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

H εκκλησία της Ευαγγελίστριας, στη περιοχή «Καστράκι», κοντά στο χωριό Άγιος Μηνάς στο Ζαγόρι


















Από τα τέλη του 16ου αιώνα στη περιοχή «Καστράκι» κοντά στο χωριό Άγιος Μηνάς στο Ζαγόρι, βρίσκεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας



Είναι σήμερα η μοναδική σωζόμενη εκκλησία, από τις πολλές που υπήρχαν στο άλλοτε ζωντανό αυτό παλιό Ζαγοροχώρι.

Ο σταυρεπίστεγος ναός κτίστηκε πιθανότατα το 1576, κάτι που αναφέρει εντοιχισμένη πλάκα στη νότια πλευρά του. Κατά άλλους το έτος κατασκευής της εκκλησίας λέγεται ότι ήταν το 1573. Όπως και να έχει φαίνεται ότι η ανέγερση του ναού έγινε λίγα χρόνια πριν το χωριό ερημωθεί εξαιτίας της αιματηρής βεντέτας που ξέσπασε ανάμεσα στις δυο πιο ισχυρές οικογένειες του.

Ο ναός της Ευαγγελίστριας έχει ιστορηθεί με μοναδικές για τη περιοχή τοιχογραφίες που είναι επηρεασμένες από τη Μακεδονίτικη τεχνική της εποχής. Στον νάρθηκα βλέπουμε, έστω και σε κακή κατάσταση, κάποια ελάχιστα δείγματα από τις σπουδαίες αυτές τοιχογραφίες.

Εξωτερικά του ναού υπήρχαν μια σειρά από κτίσματα που σήμερα μόνο ίχνη τους ανιχνεύονται. Η εκκλησία, που σύμφωνα και με εντοιχισμένη επιγραφή εντός του ναού είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο, πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου ανοίγοντας τον κύκλο των καλοκαιρινών πανηγυρικών εκδηλώσεων στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: