Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Καβαλλάρι Ανατολικού Ζαγορίου. Απολαύστε τα video






Απολαύστε τα video

















Καβαλάρι

Το Καβαλάρι είναι πολύ παλιό χωριό, χωρίς οι ιστορικοί να προσδιορίζουν το χρόνο ίδρυσης του. Φαίνεται όμως ότι ήταν ήδη κατοικημένο με την κατάκτηση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους το 1431.






















Στα 1870 είχε 36 σπίτια και 310 κατοίκους και στις αρχές του αιώνα μας 200 κατοίκους.
Στα μέσα του περασμένου αιώνα όλο το χωριό κινδύνεψε να απαλλοτριωθεί, απ' τα πολλά χρέη. Τους βοήθησε όμως ο Δημ. Μέγγλας από τον Καστανώνα, ο οποίος τους πίστωσε μεγάλα χρηματικά ποσά και τους ξεχρέωσε. Μεγάλο χρέος του χωριού πλήρωσε επίσης ο συγχωριανός τους Γούσιας.

Οι κάτοικοι του Καβαλαρίου ήταν φτωχοί αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι και μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα δεν είχαν ούτε σχολείο.

Το Καβαλάρι σήμερα συγκριτικά με άλλα χωριά κρατάει κόσμο. Και μάλιστα ανθρώπους που δουλεύουν στο χωράφι και στα ζώα. Το είχαν κάψει οι Γερμανοί το 1943. Έχουν ένα πολύ ωραίο μεσοχώρι με την παλιά βρύση. Αξιόλογη είναι η κεντρική εκκλησία της Αγίας Τριάδας, ψηλά σε περίοπτη θέση, εν είδη κάστρου, που χτίστηκε το 1743 και είναι διατηρητέα.


















Το πέτρινο γεφύρι Γκούρας!

Ένα ακόμη αξιόλογο γεφύρι στην περιοχή του Ζαγορίου είναι το πέτρινο γεφύρι της Γκούρας.
Παίρνοντας τον δρόμο για το Ανατολικό Ζαγόρι και λίγο πριν φθάσετε στο Τρίστενο, θα δείτε μία πληροφοριακή πινακίδα, η οποία σας ενημερώνει ότι δεξιά σας, σε απόσταση 800 περίπου μέτρων, βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι της Γκούρας.
Είναι ένα μονότοξο γεφύρι, το οποίο είχε κατασκευασθεί για να εξυπηρετεί την επικοινωνία των κατοίκων της περιοχής με τα Γιάννενα. Το γεφύρι αυτό ενώνει τις δύο όχθες του ρέματος της Γκούρας. 
Δεν είναι γνωστό το πότε και από ποιούς κατασκευάσθηκε. Σήμερα βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Παλαιότερα υπήρχε και άλλο μικρό γεφύρι εκεί κοντά το οποίο έχει καταρρεύσει.
Χαρακτηριστικό του γεφυριού είναι η ύπαρξη βρύσης, με το πέτρινο σιόποτο, στο σώμα του. Εάν λοιπόν πηγαίνετε κάποια φορά προς το Τρίστενο ή κάποιο άλλο χωριό της περιοχής, αξίζει τον κόπο να κάνετε μία μικρή παράκαμψη και να επισκεφθείτε το συγκεκριμένο γεφύρι. Η ομορφιά του τοπίου θα σας αποζημιώσει!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: