Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η λίστα των πολιτών και η λίστα των Βρυξελλών!



Μπορεί όσα συνέβησαν το τριήμερο να έμοιαζαν με δελτίο... θυέλης για την κυβέρνηση, αλλά αυτοί που βγήκαν στο... κλαρί δεν αποτελούν τον ουσιαστικό κίνδυνο για το μέλλον της. Είναι ομάδες που δεν απηχούν τίποτε στην κοινωνία, άρα δεν μπορούν να την ανατρέψουν. Ισως αν αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία (πλην των γνωστών γραφικών) μπορεί να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για κάτι καλύτερο στις διαπραγματεύσεις.


Η κυβέρνηση θα κριθεί από εκείνο στο οποίο εζυγίσθη, εμετρήθη και εβρέθη ελλιποβαρής η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Και αυτό δεν είναι άλλο από το εάν θα προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης των πολιτών που δοκιμάζονται από σκληρά και άδικα μέτρα μιας λιτότητας η οποία δεν φέρνει φως στο... τούνελ. Εάν αυτά αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα, με πρώτα και καλύτερα αυτό που αφοράν τις 100 δόσεις με τις συγκεκριμένες ελαφρύνσεις στους πολίτες και αυτό που αφορά την απαγόρευση των πλειστηριασμών, τότε θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ αρχομένων και αρχής.

Διαφορετικά η απογοήτευση και η οργή θα είναι μεγάλες και ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα και για τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν αμφιβάλλει γι' αυτό, ας κάνει ένα τηλεφώνημα στον Αντώνη Σαμαρά, για να καταλάβει τι λέμε και πόσο γρήγορα η ψήφος ελπίδας μπορεί να μετατραπεί σε ψήφο οργής. Η κυβέρνηση, παρά τις όποιες γκρίνιες, έχει ακόμη το ηθικό πλεονέκτημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα και δεν θα το ακυρώσει. Για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν πίστευε όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση κάποιους κολλημένους με την «επανάσταση». Κανείς δεν περίμενε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έσκιζε τα Μνημόνια, θα μας έβγαζε εκτός ευρώ και θα τίναζε την ευρωζώνη στον αέρα. Αλλο είναι το κρίσιμο και μετρήσιμο για τον πρωθυπουργό.

Οι πολίτες τον ψήφισαν για να κάνει έστω και 10 από τα 100 που έταξε. Αρα η πρόκληση είναι μπροστά για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Η απόφαση για το τι θα κάνει είναι δική του αποκλειστικά, όπως και η ευθύνη εάν η επιταγή για αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη που του έδωσαν οι Ελληνες αποδειχτεί ακάλυπτη.

Οι πολίτες έχουν τη δική τους λίστα. Και αυτοί θα... τσεκάρουν αύριο με τον τρόπο που μόνο εκείνοι γνωρίζουν. Διότι άλλη η λίστα Βρυξελλών και άλλη η λίστα των πολιτών. Η κυβέρνηση θα κάνει την επιλογή της. Οσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, να δούμε πότε θα πάρει απόφαση και θα σταματήσει να κυνηγά την ουρά της και την ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: