Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο κομψός «κομπιουτεράς» που έγινε δήμιος της ISIS

i-taraxwdis-zwi-tou-dimiou-tis-isis







Ποιος είναι ο ήσυχος Αγγλος που ένιωθε αιχμάλωτος στο Λονδίνο, πριν μετατραπεί στον εφιαλτικό και αδίστακτο εκτελεστή της Isis

Ενας παλιός γνώριμος των αστυνομικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας, ένας Βρετανός γεννημένος στο Κουβέιτ, με σπουδές και καλούς τρόπους, που ένιωσε παγιδευμένος στην χώρα όπου μεγάλωσε (Αγγλία) και ήθελε με κάθε τρόπο να επιστρέψει στην πατρίδα που τον γέννησε, φαίνεται πως είναι ο αδίστακτος εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, ο εφιαλτικός «δήμιος» που εμφανίζεται σε όλα τα βίντεο με το παρατσούκλι «Τζιχάντι Τζον».


Ο νεαρός που απέφευγε την οπτική επαφή με γυναίκες Ο Μοχάμεντ Εμβάζι, ο οποίος σύμφωνα με το BBC είναι ο μακελάρης της Isis γεννήθηκε στο Κουβέιτ, από όπου η οικογένειά του μετακόμισε στο Λονδίνο, όταν εκείνος ήταν έξι ετών. Μεγάλωσε στο δυτικό Λονδίνο, όπου γνωστοί και γείτονες τον γνώρισαν ως έναν ευγενικό, με καλούς τρόπους και χαμηλούς τόνους νέο.
Ο πατέρας του ήταν οδηγός ταξί, η οικογένεια ζούσε ήσυχα και διακριτικά. Οπως αναφέρει ο Guardian, όσοι τον γνώριζαν τότε, θυμούνται την τάση του να φορά κομψά ρούχα, αν και παρέμενε ένας πιστός κι αφοσιωμένος μουσουλμάνος. Σύμφωνα με την Post, είχε μούσι και απέφευγε ακόμα και την οπτική επαφή με γυναίκες.
Αποφοίτησε το 2009 από το πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ, όπου σπούδασε πληροφορική. Ομως όχι δεν έκανε καριέρα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά σύντομα κατέληξε να μπει στη λίστα παρακολούθησης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (της MI5).
Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου εξέφρασε το σοκ όλων των στελεχών του στο άκουσμα της είδησης για την ταυτότητα του δήμιου: «Ο Μοχάμεντ Εμβάζι αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο μας πριν από έξι χρόνια. Είμαστε σοκαρισμένοι, έχουμε αρρωστήσει από τις τελευταίες αποκαλύψεις. Οι σκέψεις όλων μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Το σπίτι της οικογένειας στο δυτικό Λονδίνο  
Το σπίτι της οικογένειας στο δυτικό Λονδίνο

Η σχέση του με τις μυστικές υπηρεσίες Κατά τους ισχυρισμούς του (mails του που έχουν στην κατοχή τους οι αρχές), οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες επανειλημμένως τον παρενόχλησαν και τον ταπείνωσαν.
Το 2009 έφυγε για διακοπές -για σαφάρι- στην Τανζανία. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι από τη στιγμή που έφτασε στην πρωτεύουσα της χώρας, συνελήφθη και κρατήθηκε για όλη τη νύχτα από αστυνομικούς που τον χτύπησαν και τον τρομοκράτησαν. Κι αφού του αρνήθηκαν την είσοδο στην χώρα, τον έβαλαν σε ένα αεροπλάνο για Ολλανδία, όπου και πάλι ανακρίθηκε από πράκτορα της MI5, ο οποίος -σύμφωνα με mails του Εμβάζι, στα οποία αναφέρεται ο Guardian- «ήξερε τα πάντα για μένα, ποιος είμαι, πού μένω, με ποιους κάνω παρέα».
Σύμφωνα πάντα με τα συγκεκριμένα mails, ο πράκτορας προσπάθησε να τον «αλλάξει». «Με ρώτησε γιατί δεν δουλεύω γι' αυτούς; Κι όταν αρνήθηκα, μου είπε ότι η ζωή μου θα γίνει πολύ πιο σκληρή και δύσκολη...».
Εκτοτε ο Εμβάζι και η MI5 παρέμειναν σε σταθερή επαφή -ακολούθησαν κι άλλες κλήσεις του για ανάκριση.




Η ζωή που δεν έζησε Αναζήτησε αλλού την τύχη του, αποφάσισε να μετακομίσει στο Κουβέιτ, όπου έπιασε δουλειά σε μια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επέστρεψε στο Λονδίνο δύο φορές, τη δεύτερη για να οριστικοποιήσει τα γαμήλια σχέδια του με μια γυναίκα από το Κουβέιτ. Τότε (Ιούνιος 2010), η αντιτρομοκρατική της Βρετανίας τον συνέλαβε ξανά, ερεύνησε τα πράγματά του και του απαγόρευσε να ταξιδέψει ξανά στο Κουβέιτ.

Φαίνεται πως αυτή ήταν μια καθοριστική στιγμή για τη ζωή του.



Εγινε έξω φρενών από αυτή την απαγόρευση της επιστροφής στην πατρίδα όπου γεννήθηκε, εκεί όπου είχε βρει δουλειά και μια γυναίκα για να παντρευτεί. «Είχα μια δουλειά που με περίμενε κι ένα γάμο, έτοιμο να ξεκινήσει» έγραψε σε email του προς το «Κελί» εκείνη την εποχή. «Νιώθω σαν φυλακισμένος όχι σε μια φυλακή, αλλά σε μια ολόκληρη πόλη, το Λονδίνο. Ενας άνθρωπος φυλακισμένος και απόλυτα ελεγχόμενος από εκπροσώπους του κράτους, οι οποίοι δεν μου επιτρέπουν να χτίσω μια καινούρια ζωή, στη χώρα στην οποία γεννήθηκα».

Σύμφωνα με δηλώσεις φίλων του στην Post, ο Εμβάζι ποθούσε απεγνωσμένα να βρει ένα τρόπο να εγκαταλείψει την Αγγλία. Είναι ακόμα ασαφές το πότε και πώς κατάφερε να φτάσει στη Συρία.
Η τελευταία -χρονικά- μαρτυρία γι' αυτόν έρχεται από φίλο του που λέει πως προσπάθησε το 2012 να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, όπου ήθελε να διδάξει αγγλικά, όμως δεν τα κατάφερε. «Κι είχε αναστατωθεί πολύ, γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να φύγει από την Αγγλία...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: