Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Παγκόσμιος πανικός από δήλωση του Ιρακινού πρωθυπουργού ότι επίκειται τρομοκρατική ενέργεια σε Γαλλία και ΗΠΑ

Paris_metro00000

Αίσθηση και πανικό έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σχεδιάζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις στο μετρό στο Παρίσι ή στις ΗΠΑ.
 

 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διέταξε να ενισχυθούν άμεσα τα μέτρα ασφαλείας «σε όλους τους δημόσιους χώρους και στις συγκοινωνίες». Ωστόσο, το Παρίσι δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης στο παρισινό μετρό.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για σχεδιαζόμενες επιθέσεις στο μετρό. Ωστόσο ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο είπε ότι είναι σε γνώση του «οι αναφορές για πιθανή απειλή στο μετρό της Νέας Υόρκης».

To Ιράκ έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» γι' αυτό από τις μυστικές υπηρεσίες, υποστήριξε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

«Σήμερα, ενώ βρίσκομαι εδώ, λαμβάνω ακριβείς πληροφορίες από τη Βαγδάτη όπου υπήρξε η σύλληψη κάποιων προσώπων και ότι υπάρχουν δίκτυα που σχεδιάζουν μέσα από το Ιράκ να εξαπολύσουν επιθέσεις» επισήμανε μιλώντας σε μια μικρή ομάδα αμερικανών δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη.

«Σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις στα μετρό του Παρισιού και των ΗΠΑ» πρόσθεσε.

«Από τις λεπτομέρειες που έχω λάβει, ναι, φαίνεται πως είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες αυτές», κατέληξε.

Ο Αμπάντι είπε ότι ενημερώθηκε γι' αυτό το πρωί της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς εάν οι επιθέσεις αυτές σχεδιάζεται να εξαπολυθούν άμεσα, απάντησε: «δεν είμαι σίγουρος». Σε άλλη ερώτηση εάν οι επιθέσεις αυτές έχουν ματαιωθεί, απάντησε: «Οχι».

«Κόκκινος συναγερμός» στο Παρίσι
Το μεσημέρι της Πέμπτης η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας «σε όλους τους δημόσιους χώρους και στις συγκοινωνίες».

«Τα προληπτικά μέτρα εναντίον του κινδύνου (διάπραξης) τρομοκρατικών ενεργειών θα ενισχυθούν στους δημόσιους χώρους και στις μεταφορές», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

ΗΠΑ: «Αξιολογούμε την απειλή»
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες του ιρακινού πρωθυπουργού για σχεδιαζόμενες επιθέσεις στο μετρό.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι είναι σε γνώση του «οι αναφορές για πιθανή απειλή στο μετρό της Νέας Υόρκης».

Επιπλέον, η Αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι «γνωρίζει» την προειδοποίηση του ιρακινού υπουργού. «Είμαστε σε στενή επαφή με το FBI και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και αξιολογούμε αυτές τις πληροφορίες περί απειλής», δήλωσε ο Τζον Μίλερ, αναπληρωτής επιθεωρητής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού του Ιράκ ότι ετοιμάζονται επιθέσεις στο μετρό σε πόλεις των ΗΠΑ.

Στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για απειλές από διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις που είχαν στοχοθετήσει μεταξύ άλλων το δίκτυο μεταφορών, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσφατες πληροφορίες για ένα άμεσο σχέδιο από το Ισλαμικό Κράτος, είπε ένας αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Μια άλλη πηγή προσκείμενη στο Κογκρέσο επισήμανε ότι οι γερουσιαστές και το προσωπικό δεν έχουν ενημερωθεί για υπάρχουσες απειλές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον δικτύων μετρό σε πόλεις των ΗΠΑ.

www.theinsider.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: