Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Κι όμως, κάποιοι επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ!..


Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε πρόσφατα ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε ιδιώτες και παρότι οι πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης με δημοψήφισμα είπαν ένα βροντερό «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με 98%, κάποιοι επιμένουν να βάλουν «στο χέρι» και αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο. Μάλιστα εταιρεία δημοσκοπήσεων προχώρησε πρόσφατα, κατά παραγγελία ιδιωτών, σε σχετική δημοσκόπηση με θέμα, μεταξύ άλλων, την «ενδεχόμενη» ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ!

Στη δημοσκόπηση αυτή τίθεται και το εξής ερώτημα: «Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι φυσικοί πόροι θα παραμείνουν δημόσιο αγαθό;». Για κατευθυνόμενη δημοσκόπηση κάνει λόγο η οργάνωση Savegreekwater που αποκάλυψε και καταγγέλλει το γεγονός. 

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της:

Πέραν του ότι η δημοσκόπηση αυτή έρχεται μετά τις δημόσιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν τίθεται πλέον θέμα πώλησης των δύο εταιριών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το ελληνικό δημόσιο, διευκρινίζουμε ότι η μη πώληση τους δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια πλέον ούτε των κυβερνώντων, ούτε όσων επιβουλεύονται τα κέρδη τους αφού αποτελεί δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μάλιστα είχαμε την πληροφορία ότι σε μια εκ των ερωτήσεων η διατύπωση είναι η εξής: «Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι φυσικοί πόροι θα παραμείνουν δημόσιο αγαθό;».


Πολλάκις έχουμε τονίσει (και το ίδιο έκανε στην αιτιολόγησή του και το Συμβούλιο της Επικρατείας) ότι είναι μάλλον άστοχο να μιλάει κανείς για διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του αγαθού σε μια ιδιωτικοποιημένη μονοπωλιακή υπηρεσία, αφού αρκεί η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης προκειμένου να καταστεί κενό γράμμα αυτή η προστασία. Άλλωστε στην συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικοποιήσεων του νερού στις δυτικές χώρες, ιδιωτικοποιήσεις με τις γνωστές πλέον σε όλους αρνητικές συνέπειες, δεν είχαμε το ακραίο φαινόμενο της ιδιωτικοποίησης του ίδιου του «δικαιώματος επί του νερού ποταμών, λιμνών, η υδροφόρων οριζόντων», το ολέθριο παράδειγμα του οποίου βιώνουν οι πολίτες της Χιλής.
Επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο της εν λόγω εταιρίας ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι γίνεται σχετική έρευνα και μας είπε ότι αυτή γίνεται κατόπιν παραγγελίας. Ζητήσαμε το όνομα του εντολέα, που αποφασίζει και για τα ερωτήματα σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών και όπως ήταν αναμενόμενο, το όνομα αυτού είναι εμπιστευτικό.

Λυπούμαστε βαθύτατα που υπάρχουν στην χώρα μας άνθρωποι με τέτοιον δείκτη εμμονής στα συμφέροντά τους που ξοδεύουν χρήματα σε έρευνες κοινής γνώμης για ειλημμένες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει η δημόσια συζήτηση προκειμένου να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς (Ν.3603/2007) και την διαφάνεια που θα πρέπει να διέπει τις έρευνες αυτές, καθώς και τους «εμπνευστές» τους.
Θα επανέλθουμε αν και εφόσον η έρευνα δημοσιευθεί.
Αν πάντως κάποιοι θέλουν να μάθουν διακαώς τη γνώμη των πολιτών που υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ, ας πείσουν τους πολιτικούς τους φίλους να τολμήσουν να ρωτήσουν τους πολίτες απευθείας, όπως στη Θεσσαλονίκη: Το ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση ήταν 98% αλλά κάποιοι δεν το «κατάλαβαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: