Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Στην ΝΕΡΙΤ, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 13.00' - 15.00', στην εκπομπή του Λάμπρου Λιάβα ''Το Αλάτι της Γης'', «Ξενιτεμένο μου πουλί!..», αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς, με αφηγήτρια την Ηπειρώτισσα Μαριάνθη Βάιλα από το Κεράσοβο Κόνιτσας (Αγ. Παρασκευή), μέλος της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος


Δείτε το τρέιλερ
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 - ώρα 13:00-15:00 «Ξενιτεμένο μου πουλί!..» ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ


Το «Αλάτι της Γης» την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 (ώρα 13:00-15:00) τιμά τον Απόδημο Ελληνισμό, μ' ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς!

Το αίσθημα της νοσταλγίας (του πόνου της απομάκρυνσης και του πόθου της επιστροφής) διατρέχει την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης, βρίσκοντας έκφραση σε όλες τις μορφές της λαϊκής και λόγιας τέχνης. Στα τραγούδια της ξενιτιάς, αποτυπώνονται τα ατομικά και συλλογικά συναισθήματα μπροστά σ' αυτό το κεντρικό -και συχνά αναπόφευκτο- κοινωνικό φαινόμενο, με τις βαριές πρακτικές και ηθικές του συνέπειες. Τα τραγούδια αποτυπώνουν τις ιστορίες, τα πάθη και τα αισθήματα των ανθρώπων, ενώ πολλά απ' αυτά είναι δημιουργίες εκείνων που μένουν πίσω και κυρίως των γυναικών, με «πρωταγωνίστριες» τη μάνα και τη γυναίκα του ξενιτεμένου.


Η Μαριάνθη Βάιλα από το Κεράσοβο Κόνιτσας (Αγ. Παρασκευή) της Ηπείρου μιλάει γι' αυτόν το ρόλο και τη λειτουργία των τραγουδιών της ξενιτιάς στην ηπειρώτικη λαϊκή παράδοση τραγουδώντας χαρακτηριστικά κομμάτια.

Στη συνέχεια η εκπομπή επικεντρώνεται σε μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τραγούδια και χορούς της ξενιτιάς απ' όλες τις περιοχές του Ελληνισμού (Πελοπόννησο, Στερεά, Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Προποντίδα, Πόντο, Καππαδοκία, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα).

Συμμετέχει μια μεγάλη ομάδα από τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές-μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων της Αθήνας (καλλιτεχνική επιμέλεια: Λευτέρης Δρανδάκις, έφορος τμήματος εθνικών χορών: Μαρία Πασσά-Κώτσου, διδασκαλία χορών: Τάσος Πλίτσης).


Τραγουδούν οι: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Κώστας Μήτσης, Γιάννης Παυλόπουλος και Βαγγέλης Δημούδης.
Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: κλαρίνο, Γιάννης Παυλόπουλος: βιολί, Βαγγέλης Δημούδης: ούτι, Στέλλα Βαλάσση: σαντούρι, Θοδωρής Γιαννόπουλος: λαούτο, Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά, Δημήτρης Μπάκος: γκάιντα, Γιάννης Μιχαλόπουλος: ακορντεόν, Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι, Ηλίας Αβραμίδης: ποντιακή λύρα. Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Παυλόπουλος.


Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν στον συμβολικό χώρο της εγκαταλειμμένης αποβάθρας και στις ράγες του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού του Πειραιά, δίπλα στο λιμάνι.

Έρευνα - παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS

Απολαύστε το τραγούδι ''Ξενιτεμένο μου πουλί'' με τον Σάββα Σιάτρα


Δεν υπάρχουν σχόλια: