Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Βοήθεια! Μας... σώζουν!


Κόλαφο, για τις ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και όλους εκείνους που υπηρέτησαν (άμεσα ή έμμεσα) τις πολιτικές λιτότητας, αποτελούν τα στοιχεία έκθεσης που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 50% των κατοίκων της Ελλάδας βιώνουν τη φτώχεια ή είναι υποψήφιοι φτωχοί! Σύμφωνα με την«ενδιάμεση Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή», από το σύνολο των κατοίκων που ζουν στην Ελλάδα τα 2,5 εκατομμύρια βρίσκονται ήδη κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, ενώ άλλα 3,8 εκατομμύρια είναι «υποψήφιοι» φτωχοί

Τα στοιχεία της παραπάνω έκθεσης αποτυπώνουν ανάγλυφα, την άθλια κατάσταση στην οποία οδήγησαν την ελληνική οικονομία και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού οι κυβερνώντες τη χώρα και όλοι εκείνοι (τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και εν γένει οι «χρυσοκάνθαροι» του πλούτου) που στήριξαν την εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας. Οι συντάκτες της Έκθεσης εκτιμούν, ότι με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ των 35 χωρών της ΕΕ. Δηλαδή οι Έλληνες βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση ακόμα και από την Τουρκία.
Ιδού μερικά από αυτά τα στοιχεία, όπως έχουν καταχωρηθεί στην «ενδιάμεση Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή». Με βάση το επίσημο όριο φτώχειας στη χώρα για το έτος 2013, (δηλαδή το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού) που ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια:

  • 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας. 
  • 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και ορισμένα ευρήματα, που τα υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, όπως το γεγονός ότι:


  • «Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην Ε.Ε. των 28 κρατών μελών όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Παράλληλα επισημαίνεται, πως σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί.
  • «Η ζήτηση για κοινωνική μέριμνα από την πλευρά των πολιτών είναι έντονη, ενώ η προσφορά από το κράτος χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και διοικητικές δυσλειτουργίες. Έτσι, το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον».
Τα παραπάνω στοιχεία, αποκαλύπτουν με το δικό τους τρόπο, ότι οι εμφανιζόμενοι ως «σωτήρες» του ελληνικού λαού αποδείχτηκαν οι χειρότεροι εχθροί του. Με τις μνημονιακές και άλλες πολιτικές που εφάρμοσαν, εκτίναξαν στα ύψη τον αριθμό των ανέργων, των φτωχών και των κοινωνικά εξαθλιωμένων, χωρίς να λύσουν κανένα από τα μεγάλο και χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι, ενώ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι κάθε είδους συνεταίροι του μας διαβεβαιώνουν πως «όπου να 'ναι βγαίνουμε από τα Μνημόνια» και «μπαίνουμε στην ανάπτυξη», την ίδια ώρα το δημόσιο χρέος αυξάνεται, η εγχώρια παραγωγή μαζί με τις εξαγωγές και τη λαϊκή κατανάλωση συρρικνώνονται, το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» (Υγεία- Παιδεία- Πρόνοια) συνεχίζει να υποβαθμίζεται, η ανεργία και η φτώχεια εκτινάσσονται στα ύψη, κλπ.


Μπορείτε να διαβάσετε εδώ  ολόκληρο το κείμενο της  «Ενδιάμεσης Έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή»

Δείτε το video


Λάμπρος Τόκας, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: