Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Χρυσοθήρες αναζητούν θησαυρούς σε παλαιά γεφύρια και τα καταστρέφουν!



Άγνωστοι επίδοξοι χρυσοθήρες,  κατά καιρούς προξενούν σοβαρές ζημιές στα βάθρα ή στο σώμα παλαιών γεφυριών, που είναι μνημεία, καθώς σκάβουν, αναζητώντας θησαυρούς. Τέτοια περιστατικά έχουν ανιχνευθεί από ντόπιους σε γεφύρια διάφορων περιοχών της Ηπείρου και στη Θεσπρωτία.  
Ωστόσο το τελευταίο κρούσμα, σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο δίτοξο γεφύρι του Μίσιου στο δήμο Ζαγορίου. Μέσα στο δεκαπενθήμερο, που πέρασε, όπως εκτιμάται, άγνωστοι ξήλωσαν, από την πλευρά του Κουκουλίου, πέτρες από το καλντερίμι που οδηγεί στην αρχή του σώματος του γεφυριού, σε έκταση περίπου δύο τετραγωνικών μέτρων, προφανώς, για να βρουν κάτι πολύτιμο.  
 Για το γεγονός ενημερώθηκε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου. Οι πέτρες έχουν επανατοποθετηθεί πρόχειρα στο σημείο από όπου ξηλώθηκαν και είναι άγνωστο εάν βρήκαν κάτι εκείνοι που έψαχναν για λίρες ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Το γεφύρι του Μίσιου, που χτίστηκε το 1748 με χρήματα του Αλέξη Μίσιου από το Μονοδένδρι και ενώνει τα χωριά Βίτσα και Κουκούλι, είναι χτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου και αποτελεί συνέχεια της Σκάλας του Βραδέτου. 


http://katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: